La proposta guanyadora per a transformar les Glòries aposta per la reintroducció de la natura

Font: Verònica Heredia. Bcn.cat
16/02/2014 - 00:00

El futur de les Glòries comença a dibuixar-se. La idea triada per la transformació de la plaça és Canòpia Urbana, que dóna protagonisme a la natura.

Gairebé un mes després que es triessin les 10 idees finalistes del Concurs Restringit per al Projecte Urbà de l'Espai Lliure de la Plaça de les Glòries, el Jurat encarregat de decidir la proposta guanyadora ho ha fet per unanimitat: Canòpia Urbana, de la Unió Temporal d'Empreses Agence Ter & Ana Coello de Llobet.

Segons el jurat (format per 12 experts de diferents disciplines i dos representants veïnals), Canòpia Urbana crea un "Espai Glòries" amb caràcter propi sense precedents a la ciutat, deixant de banda la dicotomia entre parc i plaça, i apostant pel desplegament de la natura.

Aquest espai central reconeix l'eix cívic territorial de la Diagonal (transformant-la en un camí fresc, transitat només per vianants i bicicletes), i la Diagonal verda de la Meridiana i el Camí Comtal.

Jaime Lerner, President del Jurat, ha destacat que "és una proposta innovadora, que facilita la trobada entre persones. És sostenible i viable i sobretot és més ecoarquitectura que egoarquitectura".

Una ciutat per a les persones
Així, la idea proposa que Glòries es converteixi en una peça fonamental que uneix els parcs de Trinitat, Sagrera i Ciutadella. També es contempla la construcció d'un mirador que permetrà veure espais emblemàtics de la ciutat com Montjuïc, la Sagrada Família o la Torre Agbar.

Segons ha explicat una de les membres de l'equip guanyador, Ana Coello de Llobet, aquest nou espai uneix la dimensió de ciutat, amb la dimensió de barri, i "dóna una importància metropolitana a aquest espai tan emblemàtic de la ciutat". Coello també ha explicat que en l'espai central de les Glòries, es preveu fer-hi uns nodes "que potenciaran l'ecologia, i les activitats ciutadanes".

També es preveu concentrar el transport públic a la banda sud de la plaça, de manera que es permetrà la interconnectivitat entre el metro, el bus i el tram. L'ús de les tecnologies intel·ligents en la il·luminació o el reg, a més, permetrà reduir recursos.

El projecte recull, com estava previst, tots els equipaments i habitatges que preveu el planejament actual i el Compromís per Glòries adoptat l'any 2007.

L'alcalde, Xavier Trias, ha recordat que "la ciutat és sobretot per les persones. Les persones porten cotxe, bici, moto o passegen. Això no és incompatible, però hi ha espais que no es poden convertir en un lloc només pel cotxe". Així, ha posat èmfasi en què "la transformació de les Glòries és un triomf dels veïns i de la ciutat".

Ara, el següent pas en la transformació de les Glòries, serà la redacció de l'avantprojecte d'urbanització de l'espai públic, que es preveu es dugui a terme aquest 2014. La intenció és tramitar i aprovar el projecte executiu el 2015 i urbanitzar la plaça en el proper mandat.

Menció especial i exposició
El jurat també ha volgut fer una menció especial a la proposta Terra d'Oportunitats. La idea guanyadora, la menció especial i la resta de finalistes, ja es poden conèixer de primera mà, fins el 5 de març, en una exposició amb tots els materials presentats en el concurs al Disseny Hub Barcelona. També les trobareu al web bcn.cat/glories.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí