La massificació i l'extracció de recursos, principals amenaces del Parc Montseny

Font: Efe Verde
11/11/2011 - 00:00
Aquesta és una de les conclusions del diagnòstic sobre l'estat de conservació del parc que han realitzat més d'un centenar d'especialistes en el marc del projecte del pla de conservació del Parc Natural del Montseny.

El diagnòstic sobre l'estat de conservació del Montseny posa en relleu que, tot i que el seu patrimoni natural és un dels més rics de Catalunya i Espanya, cal fer front a les amenaces que presenta.

La massificació de l'espai per part de la ciutadania i l'ús desmesurat dels seus recursos naturals, com l'aigua o els bolets, són les grans amenaces que presenta i que poden motivar la pèrdua irreversible de la riquesa de l'ecosistema i del seu enorme patrimoni natural.

L'aigua representa l'eix central de tota la riquesa d'aquest patrimoni natural i la seva extracció desmesurada per a usos municipals, domèstics i industrials genera un important desequilibri en l'ecosistema.

En segon lloc, l'extracció massiva dels bolets, per sobre de les possibilitats d'autoregeneració del medi, genera un doble impacte en l'ecosistema, a la mateixa espècie i en l'entorn natural.

El biòleg Daniel Guinart ha destacat: "el Montseny és un espai amb una gran riquesa natural, però al mateix temps, molt vulnerable perquè tenim moltes pressions" per la seva gran massificació i extracció de recursos.

Guinart ha destacat que la conclusió del diagnòstic és que "es pot seguir utilitzant el parc, però planificant bé l'ús de la seva explotació i de la seva conservació".

Aquest diagnòstic s'ha realitzat analitzant i estudiant tota la informació recopilada pels responsables del parc des de l'any 1995 fins ara, amb l'objectiu d'intentar assegurar i garantir la conservació del parc natural.

La presentació de la diagnosi ha coincidit amb un seminari que ha acabat aquest 11 de novembre sobre les bones pràctiques de conservació d'hàbitats i espècies.

Relacionats

Notícia

El passat 22 de juliol de 2021, el Consell Comarcal d’Osona va constituir la Comissió Consultiva de l’Accés Motoritzat al Medi Natural de la comarca d’Osona”, la primera de Catalunya.

Butlletí