La Mancomunitat lliura a l’Ajuntament de Cubelles l’estudi de contenerització encarregat per optimitzar la recollida selectiva

30/09/2021 - 09:34

La Mancomunitat Penedès-Garraf i l’Ajuntament de Cubelles han presentat aquest dijous 23 de setembre l’estudi de contenització encarregat a l’ens municipalista amb l’objectiu d’optimitzar i millorar la recollida selectiva a la vila i reforçar l’efectivitat del servei. A l’acte públic hi ha pres part el vicepresident de l'àrea de Gestió de Residus Urbans, Jordi Bosch; el primer tinent d’alcaldia i regidor de Medi ambient, Josep Maria Hugué, i l’alcaldessa del municipi, Rosa Fonoll qui, al seu torn, també és la vicepresidenta d’Iniciatives econòmiques de la Mancomunitat.

El document, elaborat a petició de l’Ajuntament de Cubelles, fixa en 185 les àrees necessàries per reforçar durant tot l’any la recollida de les cinc fraccions de residus i proposa solucions diverses per a aquelles zones com el nucli antic on, a causa de la fesomia i singularitat dels seus carrers, no es pot replicar el mateix sistema de contenització que a la resta del poble. Així mateix, per tal de seguir avançant en l’optimització i millora de la gestió dels residus, també es planteja la idoneïtat d’implantar un sistema d’accés als contenidors mitjançant la identificació de l’usuari.     

El vicepresident de Gestió de Residus Urbans de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Jordi Bosch, ha remarcat la importància del text a l’hora de facilitar la propera renovació del sistema establert actualment, a la vegada que ha subratllat la necessitat de racionalitzar l’actual mapa de d'arees. Cal apostar per nous mecanismes basats en l’eficiència i la tecnologia, com els contenidors intel·ligents, que ens marquen el camí futur a seguir, ha reblat Bosch.   

D’entre les propostes apuntades per l’estudi elaborat per la Mancomunitat també s’inclou el canvi de model de recollida de la brossa, ressaltant les possibilitats de la càrrega bilateral i la lateral. Un cop analitzat el document pels serveis tècnics municipals, l’Ajuntament optarà per aquelles opcions que millor s’ajustin a les necessitats de la vila i es comunicarà a l’ens municipal per tal que ho prevegin dins de la licitació del nou contracte de servei de la gestió de residus que ja es troba en la seva fase final i que abasta 26 municipis de tot el Penedès.

D’aquesta manera, es donarà compliment al compromís adoptat pel govern local durant el mandat passat de renovar la contenització i permetre l’augment dels índexs de reciclatge a la vila i que, a causa de diversos retards per motius tècnics derivats de la complexitat pròpia de l’envergadura del contracte licitat per la Mancomunitat, s’ha hagut de posposar fins a la present legislatura.                

El primer tinent d’alcaldia i regidor de Medi ambient, Josep Maria Hugué, ha destacat el salt qualitatiu que significarà per Cubelles la implantació del nou model de contenització. Pràcticament farem un salt del segle XIX al XXI en molt poc temps. Cal assolir la fita d’arribar al 65% de la recollida selectiva el 2030 i estem convençuts que amb aquest nou sistema ho aconseguirem ha afirmat Hugué, alhora que ha avançat que la intenció del govern municipal és que el nou servei estigui en funcionament a començaments de l’estiu vinent. Hugué, així mateix, també ha apuntat que, basant-se en les conclusions de l’estudi, molt probablement s’opti pel sistema de recollida lateral".
 

Ampliació de la deixalleria   

D’altra banda, la Mancomunitat Penedès-Garraf i l’Ajuntament de la vila han presentat també el conveni per a la millora i ampliació de la deixalleria municipal. El nou acord permetrà reforçar la capacitat d’emmagatzematge de la instal·lació; la distribució dels elements fixes dins de la parcel·la, tot afavorint la mobilitat de la càrrega i descàrrega de residus; l’optimització de la il·luminació de l’interior de les edificacions i l’exterior, i la senyalització i autonomia dels usuaris a l’hora de dipositar els residus.

Les obres, que hauran de quedar enllestides dins del 2022 en un període màxim d’execució d’un mes, sumen un cost total de 205.435,62 euros (IVA inclòs), que assumiran ambdues parts, repercutint 105.816,12 euros en l’Ajuntament i 99.619,50 euros en la Mancomunitat, que obté aquests fons d’una subvenció de l’Agència de Residus.

L’alcaldessa de la vila, Rosa Fonoll, ha agraït la bona entesa i predisposició de l’ens municipal a l’hora de treballar plegats per millorar tant el servei de recollida selectiva de Cubelles com la deixalleria municipal. Així mateix, ha mostrat la seva satisfacció per fer finalment realitat dues reivindicacions tan necessàries per al conjunt del poble.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Acte
06/04/2024 - 11:00
Club Marítim de Cubelles
Notícia

Vilanova i la Geltrú canvia 195 contenidors soterrats per contenidors de superfície i repara les bústies que continuen actives. L'Ajuntament també vol fer la recollida personalitzada de la brossa als establiments per evitar la saturació dels contenidors.

Notícia

Comença la campanya per fomentar la recollida selectiva als habitatges d’ús turístic a Sitges.

Butlletí