La limitació de velocitat a 80km/h es manté a causa d'un anticicló

Redacció

07/02/2011

El departament de Territori i Sostenibilitat (TES) ha recomanat avui al Servei Català de Trànsit la limitació temporal de la velocitat a 80 km/h als accessos de Barcelona. El motiu: La situació anticiclònica que pateix aquests dies Catalunya fa preveure un augment dels nivells de concentració de partícules en suspensió i òxids de nitrogen.

Això significa, segons ha anunciat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que aquest 7 de febrer, primer dia d'aplicació de la nova velocitat variable, no es podrà circular a més de 80 quilòmetres per hora en les vies C-31 i C-32 sud. La causa és la contaminació que es concentra a causa de l'anticicló situat damunt del país, el qual, segons el Servei Metereològic de Catalunya, es mantindrà almenys fins dimecres.

Aquest anticicló, que està centrat a l'oest de la península Ibèrica, provoca una situació d'altes pressions que arriben fins als 1034 hp. Aquesta situació meteorològica eleva la capa d'inversió tèrmica fins a gairebé els 500 metres d'alçada, fet que implica una molt baixa dispersió de les emissions emeses pels diferents focus contaminants. Fins i tot els focus més elevats com ara xemeneies industrials i de generació elèctrica així com, la sortida de fums de les calefaccions domèstiques dels edificis més elevats. Per tot plegat, els vents a l'àrea metropolitana seran excepcionalment fluixos, afavorint la concentració de partícules i òxids de nitrogen. I cal recordar que l'aire de Barcelona té una mitjana de diòxid de nitrogen de 55 micograms, quan la Unió Europea en fixa un màxim de 40.

Així doncs, a instàncies de la direcció general de Qualitat Ambiental, el Servei Meteorològic elaborarà diàriament una previsió per seguir l'evolució de la situació anticiclònica. Quan els nivells de circulació d'aire siguin prou alts s'aixecarà la recomanació de limitació de velocitat.

ICV demana que l'anticicló serveixi al govern per reflexionar

El que evidencia aquesta situació és que hi ha una relació clara entre limitació de velocitat i control de la contaminació atmosfèrica, un fet que el govern ha posat en dubte de manera reiterada durant la campanya electoral. Per això el líder d'ICV, Joan Herrera ha criticat el "populisme" de CiU sobre la mesura dels 80 km / h, i ha demanat al govern d'Artur Mas, i en concret el conseller d'Interior, Felip Puig, disculpes per "tergiversar" i la necessitat d'escoltar la "comunitat científica" per actuar amb "rigor, sentit comú i responsabilitat" .

Relacionats

Notícia

L'AMB, l'Ajuntament de Barcelona i els altres municipis metropolitans implicats (Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs) han determinat ajornar temporalment l'entrada en vigor del règim sancionador de la zona de baixes emissions (ZBE) Rondes de Barcelona. L'aplicació de les multes estava prevista per l'1 d'abril del 2020. La nova data està encara per determinar.

Notícia
Parc del Calamot, un dels parcs que ampliarà la seva superfície

Parc del Calamot, un dels parcs que ampliarà la seva superfície

El 2020 s'ampliarà la superfície de parcs metropolitans existents i se n'incorporaran de nous. La xarxa de parcs metropolitans creix aquest 2020 i s'estén per la metròpolis de Barcelona, tant per l'ampliació de la superfície de parcs que ja pertanyen a la xarxa com per la incorporació de nous parcs.

Article

El 55% de la població barcelonina opina que els conductors de vehicles no són respectuosos amb les bicicletes, mentres que el 67% opina que les persones ciclistes no són prou respectuoses amb els i les vianants.

Butlletí