La glacera de l'Aneto quadruplica la velocitat de reculada en una dècada

27/08/2005 - 00:00
La glacera de l'Aneto, als Pirineus aragonesos, ha passat en l'última dècada de les 200 hectàrees de 1990 a 90. La veu d'alarma la donat l'entitat ecologista Greenpeace arrel d'una expedició d'11 joves voluntaris per examinar el seu estat, que va finalitzar divendres 26 d'agost.
Els 11 nois i noies han documentat, sobre imatges de distintes èpoques del passat segle, l'estat de la glacera i han comprovat que en l'última dècada la seva velocitat de reculada s'ha quadruplicat. Per cridar l'atenció sobre aquest fet els activistes han desplegat sobre la superfície de gel el missatge 'No més CO2' i han demanat al Govern de l'Estat, que treballi per reduir les emissions i fomentar les energies netes.
Aquesta expedició ha servit de nou a l'entitat per advertir del mal estat de les glaceres a l'Estat. Segons Raquel Munt, responsable de la campanya de canvi climàtic de Greenpeace: 'La reculada de les glaceres és una prova incontestable que indica la necessitat d'actuar avui per a detenir un perillós canvi climàtic que afectarà severament a la següent generació'.
En aquest sentit ha indicat que Greenpeace fa temps que insisteix en el preocupant estat de les glaceres a causa del augment de temperatura pel canvi climàtic induït fonamentalment per les emissions de CO2. I ha recordat que segons diversos estudis, com ara els d'Enrique Serrano i Eduardo Martínez de Pisón, de la Universitat de Valladolid i l'Autonoma de Madrid, la fusió completa de les glaceres espanyoles es preveu entre el 2050 i 2070.
Respecte a les mesures de l'administració per la promoció d'energies netes. Greenpeace ha manifestat arrel d'aquest informe sobre les glaceres, que considera que els nous objectius del Pla de Foment de l'Energies Renovables per a 2010, anunciats pel govern, no són suficients perquè Espanya pugui complir el Protocol de Kyoto.

Relacionats

Butlletí