La Generalitat fa un pas en el control de les antenes de telefonia

28/08/2005 - 00:00
La Generalitat fa un pas endavant en el control de la contaminació electromagnètica. A partir d'aquest setembre s'instal·laran sondes fixes en 70 antenes de telefonia mòbil arreu de Catalunya, que enviaran informació sobre els nivells dels camps electromagnètics a un centre de control. Gràcies a aquesta mesura continuada, els ajuntaments les podran consultar i estar alerta en tot moment de la contaminació electromagnètica que generen.
Actualment, a Catalunya hi ha 4.500 estacions de telefonia mòbil. Fins ara, els únics controls de radiació que portava a terme la Generalitat es feien de manera aleatòria. Gràcies al nou sistema, es podrà disposar de mesures exhaustives, 24 hores al dia durant tot l'any. En cas que hi hagi anomalies puntuals que posin en risc la salut pública o el medi ambient, se'n tindrà coneixement immediat.
Des de l'administració s'assegura que, fins ara, els nivells de radiació sempre s'han mantingut per sota del que estableix la normativa catalana, que de fet és més restrictiva que l'espanyola o l'europea. No obstant, són encara molts els ciutadans que desconfien dels efectes perjudicials que puguin tenir aquestes antenes, que sovint generen un alt rebuig social. Aquesta resistència està fent endarrerir el desplegament del nou sistema de telefonia mòbil de tercera generació.
Aquest nou sistema de control vol contribuir a esvair aquestes preocupacions i eliminar la sensació d'impercerceptibilitat que tenen les radiacions. Les informacions obtingudes per control remot permetran mesurar i vigilar de forma contínua les emissions d'aquestes 70 antenes, de manera que haurien de contribuir a tranquil·litzar la població. De moment, però, el pla només s'aplicarà de manera experimental fins a final d'any.
Notícia extreta de La Malla.

Relacionats

Butlletí