La Generalitat assegura que el magatzem d'Ascó pot causar una catàstrofe radioactiva

Medi Ambient ha presentat davant el Ministeri d'Indústria un document amb les seves raons per oposar-s'hi
31/03/2010

El Departament de Medi Ambient de la Generalitat va presentar ahir dimarts davant el Ministeri d'Indústria un ampli document on explica les seves raons per oposar-se a la construcció del magatzem de residus nuclears a Ascó. Entre d'altres arguments, el Govern català assegura que la instal·lació podria posar en perill la fauna de la ribera de l'Ebre, on viuen una trentena d'espècies protegides com ara l'àguila cuabarrada. A més, alerta que, en cas de desbordament del pantà de Flix o de trencament de la presa de Ribaroja, hi hauria una autèntica catàstrofe radioactiva i que el magatzem és incompatible amb la indústria química de la zona. Els defensors del magatzem han titllat l'informe d'alarmista i de poc seriós i asseguren que és una instal·lació totalment segura.

La Generalitat recorda que, tot i que el magatzem no s'aixecaria en territori protegit, sí que estaria molt a prop d'espais d'interès natural amb una fauna i flora molt riques. De fet, als voltants d'Ascó viuen una trentena d'espècies protegides, com ara el martinet pescaire, l'àguila reial, el voltor imperial, l'àguila cuabarrada, el visó europeu o algunes espècies de ratpenats. L'informe assegura que, a més de posar en risc la supervivència d'aquestes espècies, en cas de possible fuita radioactiva, les aus podrien estendre les partícules tòxiques en altres zones.

Un altre argument que esgrimeix el Govern català és la possible inundació del magatzem per la proximitat del pantà de Flix, la qual cosa provocaria una catàstrofe. Reconeix que és poc probable que el pantà es desbordi però diu que cal pensar a llarg termini. I és que, com ha recordat, els residus radioactius triguem molt de temps a deixar de ser tòxics. També ha explicat que no és adient la construcció del cementiri nuclear a Ascó per la seva incompatibilitat amb altres activitats de la zona com la indústria química de Flix.

L'Associació de Municipis Nuclears, defensors del magatzem, han assegurat que la informació de la Generalitat és poc seriosa i només crea alarma social, ja que segons el seu parer la instal·lació seria del tot segura. De la seva banda, des de la Coordinadora Anticementiri Nuclear ja van presentar ahir unes 6.700 al·legacions contra el projecte.

--
Notícia relacionada: Ascó aprova la seva candidatura a acollir el magatzem nuclear

Relacionats

Notícia

Els dies 3 i 6 de febrer els Mercats Municipals del Sagarra i Singuerlín a Santa Coloma de Gramenet estan acollint, respectivament, la quarta edició de la campanya “La bossa o la vida”, en horari de 8:30 a 13:30 h. El propòsit final és la sensibilització tant a comerciants com a ciutadania del consum excessiu de bosses de plàstic i les  nefastes conseqüències pel Medi Ambient.  

Acte

Butlletí