La Fusió Nuclear, una oportunitat també per la indústria catalana

L'ICAEN, el CIEMAT i l'IREC signen un acord per desenvolupar un programa de de recerca i desenvolupament tecnològic en l’àmbit de la Fusió nuclear

Font: Gencat

13/10/2010

L'Institut Català d'Energia (ICAEN), el Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT) i l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), han signat un acord per la creació d'un programa de recerca i desenvolupament tecnològic en l'àmbit de les tecnologies energètiques de Fusió nuclear.

Un dels principals objectius d'aquesta iniciativa es impulsar la participació del màxim nombre d'empreses catalanes en la licitació dels programes de subministrament d'equipaments i de serveis pel projecte ITER que s'està construint a Cadarache (França). En aquest sentit, la participació del teixit industrial català adquireix gran importància donada la presència a Barcelona de l'Agència "Fusion for Energy F4E", de la Unió Europea, encarregada de gestionar la compra dels equips i serveis per aquest projecte.

Per altra banda, es pretén desenvolupar un programa de recerca en les àrees en que l'IREC té competències, com les de Materials Avançats per a l'Energia i l'Electrònica de Potència, així com iniciar actuacions en altres temàtiques com la Robòtica o la Computació, amb el propòsit de posar a disposició de la indústria els recursos i el coneixement necessari perquè es puguin desenvolupar tecnologies adequades a les possibilitats que ofereix la construcció del reactor ITER.

Aquest acord contempla també establir un marc de col·laboració entre l'IREC i les universitats catalanes en matèria de fusió i permetrà cooperar amb les entitats europees de referència en aquesta matèria, de la mà de CIEMAT i en col·laboració i complementarietat a les seves activitats. Amb aquest nou programa de recerca, Catalunya fa un pas més per fer de l'energia un sector tractor de l'economia i per avançar en la transformació del model de competitivitat mitjançant l'impuls d'activitats relacionades amb l'R+D, a més de donar compliment a les mesures incloses en el Pla de l'Energia de Catalunya 2006-2015.

L'acord té una primera fase d'un any, en la que es definiran les estratègies i les primeres actuacions en recerca i tecnològiques a desenvolupar a llarg termini, i a la vegada, s'impulsarà al màxim la relació amb la Indústria per potenciar l'impacte econòmic sobre el teixit de Catalunya.

El projecte ITER
L'ITER serà el major centre experimental per desenvolupar tecnologies energètiques de fusió, dissenyat per demostrar la viabilitat científica i tecnològica de l'energia de fusió. L'ITER és un projecte estratègic de col·laboració de primer ordre i d'abast internacional.

La fusió es el procés que genera l'energia del sol i de les estrelles. Quan els nuclis atòmics lleugers es fusionen per formar-ne d'altres de més pesats, es genera una gran quantitat d'energia. La finalitat de la recerca sobre fusió és la de proporcionar una font d'energia que sigui respectuosa amb el medi ambient, il·limitada i segura.

 

 

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí