La Fira de la Biomassa reuneix a Vic un centenar d'empreses i institucions

Font: Osona.com
20/02/2015 - 00:00

El conseller d’Economia i Empresa, Felip Puig, i l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, van inaugurar aquest 19 de febrer, la 4a Fira de Biomassa Forestal de Catalunya, que es pot visitar aquests dies al recinte firal El Sucre de Vic. El certamen compta amb un centenar d’expositors d’empreses i institucions relacionades amb el sector com distribuïdors de marques de calderes de biomassa i de maquinària diversa, instal·ladors, fabricants, consultors energètics, entre altres. La majoria dels expositors procedeixen de Catalunya, però també n’hi ha d’Euskadi, Astúries, Madrid, Galícia, i Castella-Lleó. La mostra està oberta de 10 a 19 hores, des d’aquest dijous i fins dissabte.

La fira es complementa amb unes jornades tècniques adreçades als professionals d’aquest sector, que es duen a terme a l’edifici del VIT (Vic Integració Tecnològica), situat al costat del recinte firal. Consisteixen en conferències i presentacions on s’exposen casos pràctics, i s’aborda l’estat actual de la recerca i innovació en el camp de la biomassa.

A l’acte d’inauguració, el conseller va exposar que el Govern català dóna ple suport a aquesta font d’energia renovable: “Els models energètics actuals estan en crisi i hem d’apostar per una gestió energètica més intel·ligent”. En aquest sentit, va destacar que el Pla de l’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya (2012-2020) ja contempla com un eix estratègic l’impuls a la biomassa. Felip Puig també va remarcar el valor afegit de la biomassa en termes d’estalvi i de desenvolupament d’una indústria vinculada al territori. El conseller va afegir que el model energètic de l’Estat és insuficient i un dels més cars d’Europa, i que bloqueja el desenvolupament d’altres formes d’energia de compromís ambiental. Segons Puig,  el model energètic català de futur ha de potenciar un model de negoci més sòlid, “on els beneficis no siguin tan ràpids i adreçats a l’especulació financera, com passa amb el model energètic de l’Estat”.

Per la seva part, l’alcalde de Vic va exposar que el sector forestal necessita la biomassa per renéixer, i va destacar que “el bosc és ocupació, economia i territori”. En aquest sentit, va afirmar que la Fira de Biomassa Forestal de Catalunya ha estat un èxit des de la seva creació perquè ha permès donar a conèixer aquest sector, ampliar les seves possibilitats de negoci, i fer-lo més popular “perquè la gent consumeixi aquesta energia procedent dels nostres boscos i respectuosa amb el medi ambient”.

La Fira de la Biomassa Forestal de Catalunya està organitzada per l’Ajuntament de Vic, la Generalitat de Catalunya, a través del Centre de la Propietat Forestal, l’Institut Català d’Energia i la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i el Consell Comarcal d’Osona, i compta amb la col·laboració de les quatre diputacions catalanes i el patrocini de Ferrovial Servicios.

Què és la biomassa?
La biomassa és el conjunt de la matèria orgànica renovable d'origen vegetal, animal o procedent de la seva transformació natural o artificial. Aquesta matèria prové del procés de la fotosíntesi, pel qual es transforma l'energia solar en química. És precisament aquesta energia química la que, mitjançant la combustió i altres processos de valorització, es pot recuperar i convertir en altres formes d'energia, com ara la tèrmica o l'elèctrica.

 

Font: Osona.com
Imatges: Adrià Costa

Municipis: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Vic restaura un nou espai a l’Anella Verda. L’espai serà un aiguamoll situat al polígon de Les Casasses.

Notícia

El projecte, sota el nom "Riberes de Vic", busca renaturalitzar l'espai i el curs fluvial del mateix riu.

Notícia

La Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible de Vic es consolida com a trobada referent a Catalunya

Butlletí