La Diputació de Tarragona fomenta l’estalvi energètic i la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle amb ajuts per valor d’1 milió d’euros

Font: Diputació de Tarragona

26/01/2021 - 09:00

Prop de 80 ajuntaments de la demarcació rebran una injecció econòmica per impulsar accions mediambientalment sostenibles com la millora de l’enllumenat, la implantació d’energies renovables o l’aïllament i climatització d’equipaments municipals.

La Junta de Govern de la Diputació de Tarragona ha aprovat la concessió d’ajuts per valor d’1 milió d’euros als ajuntaments de la demarcació que desenvolupin accions encaminades a impulsar l'economia baixa en carboni, es a dir, iniciatives que vetllin per  l’estalvi energètic i la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle amb l’objectiu de mitigar així el canvi climàtic.

Els ajuts, convocats el passat mes de juny de 2020 per la Unitat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori, es materialitzen a través de dues línies d’actuació diferenciades, d’una banda, el desenvolupament dels Plans d'acció per l'energia sostenible i el clima (PAESC) i de l’altra el foment de l'ús de la biomassa amb finalitats energètiques en equipaments públics, de titularitat i/o gestió municipal, així com en equipaments públics la despesa energètica dels quals correspon a ajuntaments del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès.

1 M d’euros repartits en prop de 80 municipis

Prop de 80 ajuntaments de la demarcació rebran una injecció econòmica per impulsar accions mediambientalment sostenibles com la millora de l’enllumenat, la implantació d’energies renovables o l’aïllament i climatització d’equipaments municipals, entre altres.

De la línia 1: Desenvolupament dels Plans d’acció per l’energia sostenible i el clima (PAESC) s'han concedit un total de 915.331,63 euros repartits entre 77 municipis, que suposaran una inversió total en el territori de 1.524.506,55 euros.

De la línia 2: Instal·lació de calderes o microxarxes de calor alimentades amb biomassa s'han concedit un total de 84.668,37 euros repartits en 4 municipis, que suposaran una inversió en el territori de 426.449,81 euros.

La distribució dels imports s'ha dut a terme a atenent a diversos criteris de valoració com ara el nombre d'habitants del municipi, el tipus d'actuació prevista, l'estalvi d'emissions o l'impacte local.

Estalvi energètic i reducció de les emissions de CO2

La concessió d’aquests ajuts per part de la Diputació suposarà un estalvi de 553,17 tones de Co2 a tota la demarcació, l'equivalent al consum elèctric de 658 llars durant tot un any.

Les actuacions que més s'han demanat són: la millora de l'enllumenat públic, en un 64 % (49 accions), seguit de la implantació d'energies renovables, (biomassa i fotovoltaica) en un 19 % (15 accions). El 17% restant (13 accions) es reparteixen entre millores de l'aïllament i climatització dels equipaments públics, punts de recàrrega o bé optimització dels equips de bombeig. L'execució d'aquestes actuacions suposaran un estalvi total al territori de prop de  300.000 euros anuals.

La finalitat dels ajuts és contribuir a la mitigació i a l'adaptació al canvi climàtic, d'acord amb els compromisos del Pacte d'Alcaldes per l'Energia i el Clima, i d'acord amb les estratègies de reducció de carboni i l'aprofitament de les fonts d'energia renovable.

Aquest és el quart any que la Diputació de Tarragona convoca aquesta línia d’ajuts en matèria energètica, a través de la Unitat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori. Des del 2017 fins al 2019, les dues línies d’actuació (PAESC i Biomassa) s’havien convocat de manera independent, mentre que aquest any s’han agrupat. En les anteriors convocatòries es van concedir un total de 141 actuacions i 1.677.519,99 euros, que han suposat una inversió en el territori de  3.607.038,16 € per actuacions destinades a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

 

Entre les projectes que s'estan impulsant per promoure l'ús de la biomassa, en aquest moment la Diputació de Barcelona està liderant el projecte Biomassa pel Clima que suposa la instal·lació de 14 calderes a la província de Barcelona. Aquest vídeo ho explica en dos minuts.

Notícia
Visita de la presidenta de la Diputació a la xarxa de calor de la Sénia

Visita de la presidenta de la Diputació a la xarxa de calor de la Sénia

La presidenta de la institució ha conegut de prop les instal·lacions que ho fan possible. Aquest mateix dissabte Noemí Llauradó també ha visitat a Amposta les obres de l'edifici del Sindicat, que acollirà el FabLab de les Terres de l'Ebre.

Notícia
Comença la instal•lació de la caldera de biomassa que permetrà tenir energia sostenible amb biomassa de les muntanyes.

Comença la instal•lació de la caldera de biomassa que permetrà tenir energia sostenible amb biomassa de les muntanyes.

L'ús de biomassa forestal com a combustible és una de les eines que permet mitigar el canvi climàtic, ja que la biomassa és considerada com a energia renovable.

Butlletí