La Diputació de Girona posa en funcionament una eina digital per seguir els consums i gestionar les calderes de biomassa

15/12/2021 - 09:01

ForestHEAT, impulsat en col·laboració amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), és un servei gratuït dirigit a municipis i a empreses subministradores de biomassa o de serveis energètics 

La Diputació de Girona, amb el suport del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), ha creat ForestHEAT, un servei gratuït per seguir els consums i facilitar la gestió de les instal·lacions de biomassa. Es tracta d'una plataforma digital oberta als municipis, així com a empreses subministradores de biomassa o de serveis energètics. D'entrada, s'està desenvolupant a les comarques gironines, però la voluntat és estendre-la arreu de Catalunya.

En concret, s'hi podran seguir els consums tèrmics energètics de les instal·lacions de biomassa, els subministraments de biomassa i petjada de carboni, així com els seus costos econòmics a partir dels informes i gràfics que se'n poden extreure. Si bé inicialment la ciutadania no té accés a aquestes dades, els municipis tenen la llibertat de facilitar-los-les si així ho consideren. 

L'objectiu d'aquesta iniciativa és crear sinergies en el sector de la biomassa forestal de Catalunya i consolidar la producció de l'estella procedent de la gestió forestal local i sostenible, imprescindible també per a la prevenció d'incendis i la preservació dels boscos i de la biodiversitat.

Actualment, gairebé el 65 % de la superfície del país és forestal; per tant, l'aprofitament energètic del bosc a Catalunya té molt sentit i és una font d'energia alternativa, renovable i de proximitat de gran capacitat tèrmica i preu estable. 

La proposta es va començar a desenvolupar a finals del 2019 en el marc del conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) per a la promoció d'accions de recerca i gestió en la mitigació i adaptació al canvi global en l'àmbit agroforestal de les comarques gironines. 

El servei està ultimant el seu desenvolupament, que serà operatiu al cent per cent a finals d'aquest any. En aquesta primera fase, han estat 24 els ajuntaments gironins escollits per aplicar ForestHEAT. Són els següents, distribuïts per comarques:

  • Alt Empordà: Darnius, Figueres, la Jonquera, Navata, Pont de Molins i Roses.
  • Baix Empordà: Palafrugell.
  • Cerdanya: Fontanals de Cerdanya.
  • Garrotxa: Besalú i Mieres.
  • Gironès: Aiguaviva, Bordils, Cassà de la Selva i Celrà.
  • Pla de l'Estany: Vilademuls.
  • Ripollès: Campdevànol.
  • Selva: Breda, Caldes de Malavella, Riudellots de la Selva, Sant Hilari Sacalm, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Santa Coloma de Farners, Vidreres i Vilobí d'Onyar.

 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Un cop enllestides les obres i fetes les comprovacions, el 20 de desembre, s'ha posat en marxa la caldera de biomassa que ha de generar l'energia tèrmica necessària per cobrir les necessitats d'aigua calenta i de calefacció del Complex Esportiu Municipal i del Pavelló Municipal d'Esports d'Alella.

Article

Amb el nou centre de calor de biomassa que s'està construint al costat de l'Ajuntament de Begues, tots els equipaments municipals disposaran de calefacció i aigua calenta alimentades per aquest combustible natural.

Notícia

L'Agència Internacional de l'Energia admet per primera vegada en el seu informe anual que la demanda mundial de combustibles fòssils començarà a baixar a partir del 2025.

Butlletí