La Diputació de Girona posa en funcionament una eina digital per seguir els consums i gestionar les calderes de biomassa

15/12/2021 - 09:01

ForestHEAT, impulsat en col·laboració amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), és un servei gratuït dirigit a municipis i a empreses subministradores de biomassa o de serveis energètics 

La Diputació de Girona, amb el suport del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), ha creat ForestHEAT, un servei gratuït per seguir els consums i facilitar la gestió de les instal·lacions de biomassa. Es tracta d'una plataforma digital oberta als municipis, així com a empreses subministradores de biomassa o de serveis energètics. D'entrada, s'està desenvolupant a les comarques gironines, però la voluntat és estendre-la arreu de Catalunya.

En concret, s'hi podran seguir els consums tèrmics energètics de les instal·lacions de biomassa, els subministraments de biomassa i petjada de carboni, així com els seus costos econòmics a partir dels informes i gràfics que se'n poden extreure. Si bé inicialment la ciutadania no té accés a aquestes dades, els municipis tenen la llibertat de facilitar-los-les si així ho consideren. 

L'objectiu d'aquesta iniciativa és crear sinergies en el sector de la biomassa forestal de Catalunya i consolidar la producció de l'estella procedent de la gestió forestal local i sostenible, imprescindible també per a la prevenció d'incendis i la preservació dels boscos i de la biodiversitat.

Actualment, gairebé el 65 % de la superfície del país és forestal; per tant, l'aprofitament energètic del bosc a Catalunya té molt sentit i és una font d'energia alternativa, renovable i de proximitat de gran capacitat tèrmica i preu estable. 

La proposta es va començar a desenvolupar a finals del 2019 en el marc del conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) per a la promoció d'accions de recerca i gestió en la mitigació i adaptació al canvi global en l'àmbit agroforestal de les comarques gironines. 

El servei està ultimant el seu desenvolupament, que serà operatiu al cent per cent a finals d'aquest any. En aquesta primera fase, han estat 24 els ajuntaments gironins escollits per aplicar ForestHEAT. Són els següents, distribuïts per comarques:

  • Alt Empordà: Darnius, Figueres, la Jonquera, Navata, Pont de Molins i Roses.
  • Baix Empordà: Palafrugell.
  • Cerdanya: Fontanals de Cerdanya.
  • Garrotxa: Besalú i Mieres.
  • Gironès: Aiguaviva, Bordils, Cassà de la Selva i Celrà.
  • Pla de l'Estany: Vilademuls.
  • Ripollès: Campdevànol.
  • Selva: Breda, Caldes de Malavella, Riudellots de la Selva, Sant Hilari Sacalm, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Santa Coloma de Farners, Vidreres i Vilobí d'Onyar.

 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Article

El Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació de Tarragona a Reus tindrà una caldera de biomassa que abastirà d’energia el centre, el CEE Alba i l’Escola Oficial d’Idiomes.

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Butlletí