La Diputació de Girona posa en funcionament una eina digital per seguir els consums i gestionar les calderes de biomassa

15/12/2021 - 09:01

ForestHEAT, impulsat en col·laboració amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), és un servei gratuït dirigit a municipis i a empreses subministradores de biomassa o de serveis energètics 

La Diputació de Girona, amb el suport del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), ha creat ForestHEAT, un servei gratuït per seguir els consums i facilitar la gestió de les instal·lacions de biomassa. Es tracta d'una plataforma digital oberta als municipis, així com a empreses subministradores de biomassa o de serveis energètics. D'entrada, s'està desenvolupant a les comarques gironines, però la voluntat és estendre-la arreu de Catalunya.

En concret, s'hi podran seguir els consums tèrmics energètics de les instal·lacions de biomassa, els subministraments de biomassa i petjada de carboni, així com els seus costos econòmics a partir dels informes i gràfics que se'n poden extreure. Si bé inicialment la ciutadania no té accés a aquestes dades, els municipis tenen la llibertat de facilitar-los-les si així ho consideren. 

L'objectiu d'aquesta iniciativa és crear sinergies en el sector de la biomassa forestal de Catalunya i consolidar la producció de l'estella procedent de la gestió forestal local i sostenible, imprescindible també per a la prevenció d'incendis i la preservació dels boscos i de la biodiversitat.

Actualment, gairebé el 65 % de la superfície del país és forestal; per tant, l'aprofitament energètic del bosc a Catalunya té molt sentit i és una font d'energia alternativa, renovable i de proximitat de gran capacitat tèrmica i preu estable. 

La proposta es va començar a desenvolupar a finals del 2019 en el marc del conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) per a la promoció d'accions de recerca i gestió en la mitigació i adaptació al canvi global en l'àmbit agroforestal de les comarques gironines. 

El servei està ultimant el seu desenvolupament, que serà operatiu al cent per cent a finals d'aquest any. En aquesta primera fase, han estat 24 els ajuntaments gironins escollits per aplicar ForestHEAT. Són els següents, distribuïts per comarques:

  • Alt Empordà: Darnius, Figueres, la Jonquera, Navata, Pont de Molins i Roses.
  • Baix Empordà: Palafrugell.
  • Cerdanya: Fontanals de Cerdanya.
  • Garrotxa: Besalú i Mieres.
  • Gironès: Aiguaviva, Bordils, Cassà de la Selva i Celrà.
  • Pla de l'Estany: Vilademuls.
  • Ripollès: Campdevànol.
  • Selva: Breda, Caldes de Malavella, Riudellots de la Selva, Sant Hilari Sacalm, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Santa Coloma de Farners, Vidreres i Vilobí d'Onyar.

 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

 

Entre les projectes que s'estan impulsant per promoure l'ús de la biomassa, en aquest moment la Diputació de Barcelona està liderant el projecte Biomassa pel Clima que suposa la instal·lació de 14 calderes a la província de Barcelona. Aquest vídeo ho explica en dos minuts.

Opinió

Per un país petit, amb una producció audiovisual feble, i sovint acomplexada, haver guanyat un premi de prestigi mundial com l’Ós d’or del Festival de Berlin hauria d’haver estat un estímul per a tota mena d’iniciatives, entre les quals, com a mínim, una discussió pública sobre autonomia energètica i alimentària. 

Notícia

L’Ajuntament de Sant Quirze està instal·lant plaques fotovoltaiques a un total de 8 equipaments municipals. Aquesta implantació reduirà considerablement el consum energètic dels edificis i beneficiarà el medi ambient.

Butlletí