La Diputació de Barcelona participarà en un debat europeu sobre solucions verdes per a la pobresa energètica

Diputació de Barcelona

16/09/2016 - 12:48

La Diputació de Barcelona participarà al debat Green solutions for energy poverty que tindrà lloc a Brussel·les el proper dia 11 d’octubre en el marc de la Setmana Europea de ciutats i regions.

El debat Green solutions for energy poverty dins la European Week of Regions and Citiesse centrarà en la pobresa energètica i en les polítiques que s’estan duent a terme des de les administracions locals per combatre-la. Conjuntament amb Diputació de Barcelona la taula del debat comptarà amb representants de: Gent (Bèlgica), Regió de Hannover (Alemanya), Regió de Wielkopolska (Polònia), ciutat de Malmo (Suècia) i Ciutat metropolitana de Liverpool (Regne Unit).

La crisi econòmica a Europa i les seves repercussions en el mercat laboral han provocat una considerable reducció dels ingressos familiars.

Els preus de l'energia segueixen augmentant en la majoria de països de la UE i semblaria que entre 50 i 125 milions d'europeus es veuen afectats per la pobresa energètica. Aquesta situació té un impacte directe en la salut pública, les necessitats energètiques per a la comunicació i la mobilitat. Per tant, les mesures a empendre són urgents i necessaries per assolir els objectius:  com la millora de l'eficiència energètica, l'estalvi d'energia, el canvi a sistemes d'energia sostenibles, producció d'energia renovable a nivell local i l'optimització de les necessitats de transport.

Els preus de l'energia segueixen augmentant i entre 50 i 125 milions d'europeus es veuen afectats per la pobresa energètica.

Molts governs locals i regionals a la UE estan invertint en una sèrie d'importants iniciatives per ajudar els residents per millorar l'eficiència energètica de les seves llars. Aquest és un tema fonamental en el tractament tant de la pobresa en general i dels desafiaments del canvi climàtic. Les cases que millor facin ús de l'energia també seran més resistents als futurs preus de l'energia. El debat discutirà les causes i efectes de la pobresa energètica, i presentarà algunes de les millors pràctiques que aborden el problema; algunes d'aquestes són mesures de baix cost que se centren en el canvi de comportament, mentre que altres es dirigeixen a l'habitatge social, ja sigui a través de mesures d'estalvi energètic per als edificis nous o per mitjà de renovació amb models de contractació de rendiment energètic.

L'acció de la Diputació de Barcelona sobre pobresa energètica

La Diputació de Barcelona incrementarà durant aquest mandat el conjunt d'actuacions per fer front a la pobresa energètica, una de les problemàtiques socials que més ha crescut a la demarcació de Barcelona i al conjunt de Catalunya, on s'estima que un 10,9% de llars no poden mantenir l'habitatge a una temperatura adequada (una xifra que s'ha duplicat respecte l'inici de la crisi el 2008). 

Des de la Diputació de Barcelona s'iniciarà una nova línia de suport tècnic de caràcter preventiu i adreçat a les famílies per tal de millorar l'eficiència energètica de les llars, tot educant en un consum racional, eficient i responsable de les energies amb l'objectiu de millorar l'eficiència energètica i reduir les despeses dels subministraments bàsics de les llars en situació de pobresa energètica.

El programa Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica és un nou recurs que ha poast en marxa la Diputació de Barcelona per enfortir les respostes preventives i educatives del món local davant el creixement de les situacions de pobresa energètica entre la població de la demarcació de Barcelona. Es tracta d'un programa impulsat i gestionat de forma transversal des del Servei d'Acció Social, l'Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat i l'Oficina d'Habitatge de la Diputació de Barcelona.

La finalitat és millorar l'eficiència energètica dels habitatges en situació de pobresa energètica, reduir les despeses de subministraments bàsics (electricitat, aigua i gas o altres combustibles) i millorar la qualitat de vida de les persones beneficiàries.

La primera fase d'aquest nou recurs sortirà a concurs al llarg de 2016 amb un pressupost conjunt de 500.000€ per poder intervenir en 1.600 habitatges. Benestar Social de la Diputació de Barcelona farà una aportació de 300.000€ i Medi Ambient i Habitatge aportaran 100.000 € cadascun. 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Aquest servei informa la ciutadania per tal que cada llar pugui realitzar els canvis necessaris que millorin les condicions econòmiques de les factures dels subministraments d'una manera autònoma i independent.

Notícia

Endesa assumeix el 100% del deute acumulat de les famílies vulnerables entre els anys 2015 i 2018 i el 50% dels anys 2019 i 2020, mentre que la Generalitat i les administracions locals finançaran l’altre 50% dels dos darrers anys.

Article

L’Ajuntament de Viladecans ofereix, des de l’any 2014,  un servei d’assistència per a la tramitació de les bonificacions socials existents en els subministraments de l’electricitat i de l’aigua amb l’objectiu d’informar i d’ajudar la ciutadania en els tràmits administratius necessaris per fer la sol·licitud i poder gaudir de l’ajut.

Butlletí