La demarcació de Lleida podria produir amb renovables cinc cops la seva demanda energètica

09/07/2021 - 14:38

Un estudi encarregat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida a l’empresa Km0 Energy estima que la demarcació té un potencial per generar cinc vegades l’energia que consumirà l’any 2050 a partir de fonts solars i eòliques. L’estudi considera 16.858 hectàrees ‘òptimes’ per acollir instal·lacions fotovoltaiques -entre terrenys i teulades-, que podrien generar fins a 21.171 GWh.

En el cal de l’eòlica, el treball quantifica en 4.366 GWh el potencial que podria arribar a produir la demarcació. Tot i això, la majoria de zones considerades ‘optimes’ per acollir aquestes instal·lacions es concentren al pla de Lleida. L’estudi pretén esdevenir una eina per obrir un debat al territori a partir de les oportunitats que planteja.La Diputació de Lleida ha presentat aquest dimecres l’estudi que analitza el potencial fotovoltaic i eòlic de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, que s’emmarca en el Pacte territorial sostenible de les energies renovables que promou la diputació lleidatana. El treball encarregat pel Patronat de Promoció Econòmica i elaborat pel gabinet especialitzat en energia de proximitat Km0 Energy fa una radiografia de les possibilitats d’implantació d’instal·lacions renovables a la demarcació en els pròxims anys.

L’estudi quantifica en 116.942 les hectàrees ‘aptes’ per situar-hi instal·lacions fotovoltaiques a la demarcació, que representen un 9,97% del territori. Tot i això, considera que d’aquestes 16.858 hectàrees serien ‘òptimes’ per acollir-les, és a dir zones accessibles, que no s’estiguin cultivant, sense condicionants mediambientals i situades a menys d’un quilòmetre d’alguna xarxa de transport. Gairebé el 70% de les parcel·les ‘òptimes’ es concentren al Segrià, Noguera i Garrigues. A l’Alt Pirineu i Aran només n’hi hauria el 9% del total. Amb el potencial que estableix l’estudi pel que fa a fotovoltaica, la demarcació de Lleida podria arribar a tenir 14,26 GW de potència instal·lada (11,3 GW en terrenys i 3,14 GW en teulades), que generaria fins a 21.171 GWh (16.918 GWh en terrenys i 4.253 GWh en teulades), segons ha explicat el fundador i director general de Km0 Energy, Santi Martínez. En el cas de l’energia eòlica, el treball estima que la demarcació podria arribar a disposar d’una potència instal·lada de 4,37 GW, que podrien produir fins a 5.710 GWh. En el cas de les zones considerades ‘òptimes’, el potencial productiu se situaria en 4.366 GWh.

Actualment, la demarcació de Lleida consumeix uns 2.322 GW, una xifra que segons les previsions se augmentarà fins als 3.158 GWh l’any 2030, i fins als 5.108 GWh, el 2050. Cal tenir en compte, però, que Segrià, Pla d’Urgell, Segarra i Urgell concentren més del 80% del consum elèctric de la demarcació. Amb les estimacions que fa l’estudi, l’energia que les comarques lleidatanes podrien arribar a generar de fons solars i eòliques (25.537 GWh) només en aquelles zones que l’estudi considera ‘òptimes’ per acollir-les multiplicaria per cinc el consum energètic que s’estima tindrà el conjunt de la demarcació l’any 2050.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, amb el vicepresident Jordi Latorre; el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert, i el responsable de Km0 Energy, Santi Martínez |ACN

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat que l’estudi vol ser un primer pas per obrir un debat al territori sobre el model pel qual aposta la demarcació en relació amb les energies renovables. “Les energies renovables són una oportunitat que hem de saber treballar amb la màxima efectivitat dels diferents agents implicats i hem de ser capaços de poder-la compaginar amb la resta d’activitats que es fan al territori com ara l’agricultura o el turisme”, ha assenyalat. El vicepresident primer, Jordi Latorre, ha posat de relleu que “Lleida pot ser un territori exportador d’energia” amb les oportunitats que això comporta, entre altres per lluitar contra el despoblament. Per això, considera que la demarcació ha d’abordar la transició energètica “de forma decidida” per tal que “no acabi sent depenent i que hagi de rebre l’energia procedent de fonts renovables d’altres territoris”. “No ens ho podem permetre”, ha afirmat. Així mateix, ha remarcat la importància d’aprofitar els fons Next Generation EU per avançar cap aquesta transició energètica. Latorre també ha recordat el compromís de la diputació lleidatana de posar en marxa l’agència de l’Energia de les Terres de Lleida.

L’allau de projectes d’instal·lacions solars i fotovoltaiques tramitats els darrers mesos per grans empreses i fons especuladors, havia generat el rebuig de sectors ecologistes i de part del món local, sobretot per la concentració d’aquests projectes en determinades zones del país. El responsable de Km0 Energy, Santi, Martínez ha explicat que l’anunci del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de modificar el decret de les renovables suposa, a la pràctica, una moratòria a la instal·lació de parcs solars i fotovoltaics i també afecta aquells projectes que havien rebut l’aval de la Ponència Ambiental que “tornen al punt de sortida” Amb la modificació plantejada per la conselleria, els projectes fotovoltaics i eòlics només podran iniciar la seva tramitació si compten amb l’acord majoritari de la propietat dels terrenys, que es podria situar a l’entorn del 85% de la superfície. A més, per presentar els projectes, els promotors també hauran d’acreditar que n’han informat els ajuntaments corresponents. Tant l’acord dels propietaris com el coneixement dels ajuntaments serà un requisit indispensable per a tots els projectes encara pendents de sortir a informació pública.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El municipi de la Noguera és un dels primers de Catalunya que subministra llum als veïns amb plaques solars públiques

Article

La Paeria ha posat en marxa el programa “Stop Emergència Climàtica: Estalviar per ajudar”, una iniciativa dirigida als centres escolars de Lleida, per aprendre a estalviar energia i recursos, reflexionar sobre els estils de vida insostenibles, i fomentar l’empatia i la cura mútua, especialment cap a les persones més vulnerables de la nostra ciutat.

Notícia

La Paeria ha constituït avui el grup tècnic de treball per a impulsar l’Estratègia de l’Energia de Lleida per a complir amb els compromisos de reducció d’emissions per a mitigar el canvi climàtic, que comptarà amb la coordinació de la catedràtica de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, Luisa F. Cabeza.

Butlletí