La crisi econòmica reduirà la petjada ecològica

La petjada ecològica d'Espanya és més gran que la de països com França, Alemanya i Dinamarca
Servei Especial
05/12/2008 - 00:00

La situació actual de recessió econòmica pot afavorir la disminució de l'impacte ambiental de l'ésser humà en el món occidental, van afirmar els participants en una jornada sobre "petjada ecològica" a la novena edició del Congrés Nacional de Medi Ambient, CONAMA 9.
El concepte de petjada ecològica determina quant territori consumeix cada persona en relació amb els recursos dels quals es disposen, el que s'anomena la biocapacitat. Es tracta d'un indicador que demostra la sostenibilitat -o no- del comportament humà pel que fa a l'ús dels recursos naturals. En aquest sentit, la crisi econòmica pot fer que el consum insostenible dels espanyols es redueixi considerablement, el que comportarà la disminució de la seva petjada ecològica, actualment més de dues vegades per sobre de la biocapacitat del seu territori. De fet, la petjada ecològica d'Espanya és més gran que la d'altres països homòlegs com França, Alemanya i Dinamarca.

Malgrat que tots els ponents estaven d'acord en la importància de la petjada ecològica com a indicador de sostenibilitat, el debat va estar en si s'ha d'utilitzar només com a eina d'educació o com a instrument de presa de decisió. El que està clar és que és un element fonamental per mesurar el nivell d'insostenibilitat en el qual es viu i quins canvis de comportaments s'haurien de fer.

Altres de les qüestions que es van comentar va ser la importància d'incloure l'indicador de petjada ecològica en els indicadors oficials, el seu ús en col·laboració amb altres indicadors com el de les emissions de CO2 i la necessitat d'aplicar-lo tant a nivell individual com territorial.

Relacionats

Butlletí