La crisi climàtica, el problema més greu que afronta el món, segons els europeus

Font: CCMA

15/07/2021 - 09:11

Nou de cada deu consideren que la crisi climàtica és un problema greu i vuit de cada deu creuen que és un problema molt greu

El terrorisme, la situació econòmica i la immigració són algunes de les preocupacions més grans dels europeus. Així ho han anat manifestant al llarg dels anys a través de l'Eurobaròmetre, l'enquesta que la Unió Europea fa als seus ciutadans. Darrerament, la crisi climàtica anava guanyant posicions i ara l'última enquesta ho confirma: ja és la primera de la llista.

La crisi climàtica és un problema greu per a nou de cada deu enquestats i un problema molt greu per a gairebé vuit de cada deu. La majoria dels enquestats coincideixen que és important que la UE es plantegi objectius ambiciosos per augmentar l'ús de les energies renovables i que proporcioni ajuda per millorar l'eficiència energètica.

Un Eurobaròmetre especial

L'Eurobaròmetre es publica almenys dues vegades a l'any i conté dades des del 1973. Aquest últim tenia com a objectiu abordar el problema del canvi climàtic. L'enquesta es va fer entre el març i l'abril del 2021.

Es van fer entrevistes presencials en la mesura possible, però alguns dels participants van haver de respondre l'enquesta en línia a causa de les restriccions per la pandèmia de Covid-19. Es va enquestar 26.669 ciutadans de diversos grups socials i demogràfics a tots els estats membres de la UE.

La Unió Europea passa a l'acció

El vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, ha afirmat que els resultats d'aquesta enquesta són una crida als governs, la indústria i la Unió Europea perquè hi plantin cara. El Pacte Verd té com a objectiu fer la Unió Europea climàticament neutra.

A finals de juny es va promulgar la llei europea del clima, que estableix el compromís de fer que la UE assoleixi la neutralitat climàtica d'aquí al 2050. També, que es redueixin les emissions netes de gasos d'efecte hivernacle com a mínim un 55% de cara al 2030.

Timmermans també ha explicat que, el proper 14 de juliol, la Comissió Europea presentarà el paquet de propostes legislatives «Preparats per al 55». Es tracta d'una reforma profunda dels instruments de què disposa la UE per prendre mesures en els àmbits de l'energia i del clima, i inclourà la revisió de la legislació vigent i tota una sèrie d'eines noves.

Assignatures pendents

L'augment de les energies renovables, la reducció de gasos d'efecte hivernacle i la millora de l'eficiència energètica són algunes de les assignatures pendents que té la Unió Europea –i la resta del món–, segons la majoria dels enquestats.

Enmig de propostes i legislacions que encara han d'arribar, la bona notícia és que la majoria dels ciutadans europeus afirmen que ja estan prenent mesures individuals per fer front a la crisi climàtica, apostant per la sostenibilitat en el seu dia a dia. Això si, també coincideixen àmpliament que qui ha d'emprendre accions serioses són els governs.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Sant Boi ha posat en marxa a l'Escola Bressol La Mercè la prova pilot d'un projecte contra el malbaratament alimentari, que consisteix en destinar els excedents del servei de cuina del centre a les persones i famílies usuàries de la botiga Aliments Solidaris.

Acte
26/03/2022 - 20:30
Notícia

La incorporació d’aquest vehicle coincideix amb la posada en funcionament de la primera planta d’hidrogen verd d’Espanya. Situada a la Zona Franca, vol convertir-se en un ‘hub’ que aposti per aquesta solució energètica en una de les zones industrials més importants del país.

Butlletí