La COP25 tanca dos dies tard amb un acord de mínims que mira de pal·liar el seu fracàs

Font: A.S Mon Planeta

16/12/2019 - 13:00

La cimera aprova un document final on, malgrat les expectatives de les darreres setmanes, només es reclama als països "més ambició" per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle

La cimera climàtica COP25 de Madrid ha evitat en el carrer moment cloure amb un fracàs absolut i, després d'allargar-se dos dies més del que estava previst inicialment, ha tancat un acord de mínims per mirar de salvar la situació després de setmanes on les expectatives posades en aquesta gran trobada havien estat altíssimes.

Així, la COP25 ha aprovat un document final on només es reclama als països "més ambició climàtica" per reduir els gasos d'efecte hivernacle a partir del 2020, endarrerint un cop més l'establiment de compromisos ferms i concrets per avançar amb fermesa cap a la descarbonització i el descens de les emissions de CO2, un procés imprescindible si es vol evitar que el clima de la Terra canviï encara més i hi hagi conseqüències gravíssimes per a tots els organismes que l'habiten, inclosos els humans.

Gràcies a la vaguedat del seu redactat, aquest pacte 'light' fa la sensació que salva els compromisos a què s'havia arribat als Acords de París de 2015 però queda molt lluny de les expectatives que s'havien generat durant aquestes dues setmanes de conferències, que es creia que clourien amb un document que concretés més quins són els passos a seguir en un moment en què la descarbonització ja és, segons els experts, una qüestió de vida o mort i en què el temps s'està esgotant molt més ràpidament que no ens pensem.

El quòrum final dels 200 països participants ha quedat molt lluny de les peticions que havien fet tant la ciutadania com la comunitat científica i alguns dels països més afectats pel canvi climàtic. "La COP25 respon amb apatia el clamor mundial per mesures urgents", afirma Oxfam Internacional. "És inadmissible que les empreses contaminants hagin imposat el seus interessos a la COP de Madrid", ha lamentat Greenpeace.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Malgrat de Mar inicia l'activitat 'Escapem rumb a un món millor', adreçada a l'alumnat de 5è de Primària de tots els centres educatius del municipi amb l'objectiu de conscienciar-los sobre la sostenibilitat, el canvi climàtic i les accions que es poden emprendre davant l'emergència climàtica.

Article

Consisteix a introduir a l’App o al web www.atmoos.com els desplaçaments d’anada i tornada a l’escola, dades que permetran a l’Ajuntament prendre millors decisions sobre la mobilitat. L’alumnat i les famílies podran participar activament informant sobre punts del recorregut que considerin conflictius o que necessitin millores.

Opinió

Si s’incrementés l’exposició als espais verds fins a nivells de NDVI equivalents a que cada ciutat tingués el 25% de la seva àrea coberta per espai verd en 1.027 ciutats europees, incloent Barcelona, Londres o Viena, s’evitarien 42.968 morts anualment.

Butlletí