La contaminació del trànsit també afecta el cor

Font: Europapress
14/07/2011 - 00:00
Les petites partícules emeses pels tubs d'escapament augmenten el risc d'atacs de cor, segons demostra una investigació de la Universitat d'Edimburg (Escòcia) publicada a la revista 'European Heart Journal'.

En concret, van observar que les partícules ultrafines produïdes quan es crema la gasolina són perjudicials per als vasos sanguinis i poden augmentar la formació de coàguls sanguinis en les artèries, donant lloc a un atac de cor o un vessament cerebral.

Els científics van mesurar l'impacte d'aquests gasos en voluntaris sans per comparar-los amb els nivells que es troben en ciutats molt contaminades. En concret, van observar com el cos humà reacciona als gasos que es troben en el fum del dièsel -com ara el monòxid de carboni i diòxid de nitrogen- amb aquells causats per les partícules químiques ultrafines dels tubs d'escapament.

La investigació, finançada per la British Heart Foundation (Fundació Britànica del Cor), va mostrar que les partícules minúscules, i no els gasos, causen el deteriorament de la funció dels vasos sanguinis que controlen com la sang es canalitza als òrgans del cos.

Les "invisibles" partícules -de menys d'una milionèsima part d'un metre d'ample- podrien ser filtrades posant filtres especials en els tubs d'escapament. Aquests filtres ja s'estan instal·lant als vehicles de transport públic dels Estats Units.

El doctor Mark Miller, del Centre for Cardiovascular Science de la Universitat d'Edimburg, exposa que "mentre moltes persones tendeixen a pensar en els efectes de la contaminació de l'aire en termes de danys als pulmons, hi ha una forta evidència d'afectació també al cor i als vasos sanguinis ".

"La nostra investigació mostra que tant els gasos com les partícules poden afectar la pressió arterial, encara que són les partícules químiques emeses pels tubs d'escapament dels automòbils les que són realment nocives. Aquestes partícules produeixen molècules altament reactives anomenades radicals lliures que poden danyar els nostres vasos sanguinis i provocar una malaltia vascular ", reconeix aquest expert.

"Ara estem investigant" -continua Miller- "quins són els productes químics que contenen aquestes partícules perjudicials, així, en el futur, podrem tractar d'eliminar aquestes substàncies químiques i evitar els efectes nocius de les emissions dels vehicles"

Els investigadors volen que les mesures de salut ambiental dissenyades per reduir les emissions siguin analitzades per determinar la seva eficàcia a l'hora de reduir la incidència d'atacs al cor.

El professor Jeremy Pearson, director mèdic associat de la British Heart Foundation: "Hem sabut des de fa molt temps que la contaminació atmosfèrica és un problema important per a la salut del cor i és per aquest motiu que estem finançant a aquest equip d'investigadors d'Edimburg; les seves troballes suggereixen que es poden salvar vides mitjançant la reducció d'aquestes nanopartícules nocives dels tubs d'escapament. Per ara el nostre consell segueix sent el mateix, les persones amb malalties del cor d'evitar passar llargs períodes en zones on la contaminació de l'trànsit sigui alta ".

Podeu accedir a l'article aquí 

Etiquetes: 

Relacionats

Acte
09/04/2024 - 00:00
Presencial i via zoom
Entrevista
Nicolás Olea, metge especialitzat en toxicologia

Entrevista
Carolyn Daher, coordinadora de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d'ISGlobal

L’EPHA va publicar un informe on va demostrar que, a Barcelona, els costos anuals en l’àmbit sanitari derivats de la mala qualitat de l'aire s’enfilen fins als 1.256 euros per persona.

Butlletí