La contaminació acústica al litoral de Barcelona amenaça la supervivència de peixos i dofins

Font: Roger Torres i Liñán. Betevé

06/09/2019 - 08:18

La contaminació acústica s’afegeix al llistat d’amenaces que posen en perill la vida de peixos, dofins i balenes (com els plàstics o els residus provinents dels vaixells) al litoral català. La situació s’agreuja sobretot a la zona de Barcelona, on hi ha un trànsit molt intens d’embarcacions que van i venen del port.

A més, durant els mesos d’estiu s’intensifica l’ús del mar també per a fins recreatius (llanxes esportives, iots, motos d’aigua…), moment en què la fauna marina pateix més per l’increment del soroll. Els grans damnificats són els cetacis, que es comuniquen a través del so: malgrat que ja estan acostumats al soroll continu dins de l’aigua, durant l’estiu algunes espècies es veuen forçades a canviar els seus hàbits.

Els dofins fugen del soroll

Una de les entitats que han encès les alarmes per la contaminació acústica al litoral barceloní és Submon. El seu director, Manel Gazo, ha explicat els efectes dels sons forts que es mouen a través de l’aigua: “És com si nosaltres tinguéssim un enrenou continuat, aleshores ens costaria entendre’ns entre nosaltres i per tant hi hauria un emmascarament. Si això continués, potser canviaríem el nostre comportament. Els animals també canvien el comportament: el moment d’alimentar-se, fugen de la zona de més soroll, la reproducció…”

Gazo, que també és doctor en Biologia Animal, explica que els efectes del soroll són molt més perjudicials si tenen lloc de manera continuada (els vaixells, el drenatge de platges…), que si són cops de so forts però aïllats (com la detonació del projectil antic que es va trobar a 25 metres de la platja de Sant Sebastià). Des de Submon també clamen per la conscienciació com a eina per protegir la fauna marina.

“Tenim molt clar el tema dels plàstics i de la brossa, però és molt difícil esbrinar si la causa de mort d’un cetaci és la contaminació acústica. Per això és important que ho tinguem tots presents perquè, quan sortim a mar, tots afegim soroll a l’aigua.”


Relacionats

Notícia

La reforma de la via Laietana n’ampliarà les voreres, tindrà espai per a la bicicleta, dos carrils de baixada (un per a busos i taxis) i un altre en sentit pujada limitat a 30 km/h per a busos, taxis i vehicles d’accés local. Així, aquest carrer passarà a ser de circulació general en sentit mar, ja que redueix els carrils de pujada fins a un. Aquest és el resultat del procés participatiu engegat amb veïns, comerciants i entitats per fer una via més habitable.

Notícia
L'ACA i el Consorci Besòs Tordera treballen per salvar la fauna afectada per l’incendi
 

La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i 11 municipis de la llera del Besòs, s’han reunit avui per avaluar els efectes produïts al riu Besòs per l’incendi de dimecres en una fàbrica de Montornès. Les administracions s’han compromès a tirar endavant un pla de xoc immediat per recuperar la biodiversitat del riu Besòs i fer seguiment de les responsabilitats legals que se’n puguin derivar. L’ACA ja va declarar l’emergència al riu Besòs a causa de la contaminació fruit de l'incendi.

Article

Es busquen iniciatives realitzades per associacions, entitats, empreses, autònoms o grups de persones que actuen en l’àmbit metropolità de Barcelona que apostin pel canvi d’hàbits cap la mobilitat sostenible en bicicleta, i que tinguin en compte l’impacte social i ambiental del seu projecte.

Butlletí