La contaminació a Barcelona cau i marca mínim històric

05/04/2020 - 17:43

Les restriccions preses contra la propagació del coronavirus deixen l'atmosfera més neta en dècades a Barcelona

Un dels pocs efectes positius del coronavirus és la reducció dràstica de la contaminació de Barcelona. Des de la imposició de les mesures de confinament de les persones, de la mínima mobilitat de vehicles i la reducció de l'activitat econòmica dels darrers dies ha tombat els nivells de contaminació i diumenge passat Barcelona va tenir l'atmosfera més neta de les últimes dècades, prenent com a referència l'NO2.

L'activitat humana és el principal emissor del diòxid de nitrogen (NO2) a través de la combustió, en especial per a la mobilitat terrestre, aèria i marítima, i per la indústria. S'estima que el 60% del NO2 de Barcelona prové del trànsit.

Mínims històrics de contaminació

La dada mitjana de les estacions de l'Eixample i Gràcia va registrar diumenge el nivell de NO2 més baix en dècades, amb només 8,9 µg/m³. A més, els tres dies amb menys contaminació per NO2 es donen també els últims dies:

  • 8,9 µg/m³, el dia 22 de març
  • 13,7 µg/m³, el dia 23 de març
  • 14,0 µg/m³, el dia 21 de març

Perquè us feu en una idea, entre dilluns i divendres la mitjana és d'entre 50 i 55 µg/m³, i durant el cap de setmana baixa fins a situar-se, diumenge, als 40 µg/m³. Amb aquesta situació, des del dia 19 de març ens trobem per sota dels 40 µg/m³, considerat límit anual per la legislació europeu. I la mitjana anual de NO2 dels darrers anys a Barcelona es mouen entre 52 i 59 µg/m³. Podeu consultar els nivells actuals de contaminació en aquest enllaç de Medi Ambient, de la Generalitat de Catalunya.

En el següent gràfic mireu que la dada mitjana de cada dia i observareu com, des del moment que es van prendre mesures restrictives, la concentració d'NO2 s'ha desplomat.

 

També les imatges satèl·lit facilitades pel projecte Copernicus mostra com la reducció de l'activitat ha fet caure els nivells de contaminació de les zones industrials i econòmiques més importants de la península Ibèrica.

 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia
L’Ajuntament de Barcelona ha presentat un pla per adaptar l’espai públic a la nova mobilitat que s’establirà a la ciutat un cop s’aixequin progressivament les mesures de confinament, adoptades per evitar la propagació del coronavirus
Notícia

Aquesta setmana s’han iniciat les proves de circulació d’un bus elèctric que fa l’itinerari de la línia Olesa – Esparreguera i que connecta amb FGC. Les proves s’estan fent amb el bus elèctric Solaris Urbino de 12 metres de longitud del Grup Direxis

Opinió

Les alternatives inclourien la defensa dels serveis públics i els béns comunitaris, en la seva titularitat, gestió i provisió; per garantir que les cures i els serveis relacionats estiguin coberts per a tots. Per assegurar les sobiranies sobre els recursos, com és l’alimentària i l’energètica. I per preferenciar, en definitiva, nous models i opcions des dels ecofeminismes i des de l’economia feminista, ecològica, social i solidària.

Butlletí