La Comissió Europea autoritza cultivar patata transgènica

La varietat Amflora, venuda per BASF, no s'utilitzarà per a l'alimentació de les persones, tot i que sí per a pinsos
04/03/2010 - 00:00

La Comissió Europea ha aprovat un permís per a cultivar una patata transgènica, la tramitació de la qual ha estat llarga i controvertida. Aquesta autorització arriba després de 12 anys en els quals només s'havia autoritzat el comerç de nous Organismes Genèticament Modificats, els OGM, però no el seu cultiu. Ara, l'Executiu comunitari ha aprovat cinc nous expedients d'OGM, entre ells el cultiu de la varietat de patata Amflora, venuda per l'alemanya BASF, que es destinarà a obtenir midó i productes industrials però no per a l'aliment humà.

L'aprovació d'aquests cinc transgènics es fa de manera unilateral per part de la CE després que entre els països no hi hagi hagut acord ni a favor ni en contra. Per tant, amb aquesta decisió l'Executiu comunitari ha començat a donar la cara en relació al futur de les polítiques sobre transgènics. I, de fet, davant del bloqueig i les diferències constants entre els governs, ha anunciat que a l'estiu proposarà un canvi en les regles sobre aquests productes. I en aquest sentit, el comissari europeu de Sanitat, John Dalli, ha confirmat la seva intenció de donar més llibertat als països a l'hora de decidir.

Fins ara, a la Unió Europea només estava permès el cultiu d'un OGM: un tipus de blat aprovat el 1998. Tot i això, sí que es permetia la importació i el comerç de moltes classes de transgènics.

Els cinc expedients aprovats ara són: una patata per al cultiu amb finalitats industrials, la utilització de la fècula de la mateixa com a pinso, així com la importació i venda, però no el cultiu, de tres tipus de blat transgènic per a aliments i pinso. Tots aquests OGM tenen informes favorables de l'Autoritat Europea per a la Seguretat Alimentària.

En el cas de la patata Amflora, la tramitació va començar el 2004. El problema llavors era la resistència als antibiòtics de la patata. Ara, però, i després de molts anàlisis, la CE ha conclòs que és apropiat autoritzar-la. Tot i això, la patata no s'utilitzarà per a l'alimentació de les persones, tot i que sí per a pinsos.

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Butlletí