La cimera de la FAO a Roma no dóna resposta a la crisi alimentària mundial

Els tres dies de reunions només han servit per elaborar una raquítica declaració d'intencions que no convenç a ningú
Redacció
06/06/2008 - 00:00

La cimera organitzada a Roma per la Organització de Nacions Unides per la Agricultura i l'Alimentació (FAO) ha finalitzat amb un "resultat decebedor", en paraules de ministre italià Franco Frattini recollides pel diari El País. Els tres dies de reunions només han servit per elaborar una raquítica declaració d'intencions que no convenç ni les ONG ni alguns països en vies de desenvolupament, com ara Argentina, Veneçuela, i Cuba, els quals han criticat que el document aprovat no inclou mesures reals per acabar amb la fam al món.

Les 900 organitzacions de pobles indígenes, agricultors, pescadors, pastors i organitzacions no governamentals que han seguit de prop les negociacions a Roma de la Conferència d'Alt Nivell sobre la Seguretat Alimentària Mundial se senten decebudes i alarmades per les recomanacions que han sorgit de la cimera. A manca, de moment, d'una declaració final, propostes com iniciar una "revolució verda" a l'Àfrica, obrir més els mercats del sud o subvencionar les importacions d'aliments amb l'ajut al desenvolupament no han convençut a les organitzacions governamentals.

L'especulació, els monopolis en la distribució, el canvi climàtic, les traves al comerç, el paper dels biocombustibles i d'altres qüestions han quedat doncs sense resposta a Roma. La declaració final parla en canvi de "lluitar per acabar amb la fam", "buscar un comerç més just" o reduir a la meitat el número de persones que passen gana al món. Declaracions que segons Maryam Rahmanian, de l'ONG iraquiana Cenesta, "no ompliran els plats" dels desposseïts.

Els interessos nacionals, per sobre
Les traves a l'acord van ser, un cop més, els interessos nacionals dels assistents a la cimera, incapaços de cedir un metre pel bé de la comunitat internacional. Així, els països rics es van negar a condemnar les barreres comercials i els subsidis agrícoles, mentre països com Estats Units i el Brasil van aconseguir que no es fes cap menció al paper que juga la producció a gran escala de biocombustibles en la pujada de preus dels aliments.

AdjuntMida
Image icon aliments.jpg40.05 KB

Relacionats

Butlletí