La CE comença les investigacions pels robatoris de drets d'emissions

21/01/2011
El comitè de Canvi Climàtic, format per experts dels vint-i-set i la Comissió Europea investigarà els recents atacs al sistema de registre de drets d'emissió; segons anunciava Brussel·les dimecres al vespre, s'han robat drets d'emissió de CO2 a diversos països europeus per part, suposadament, de pirates informàtics. Com a mesura cautelar s'ha suspès el mecanisme de registre d'aquestes transaccions fins al 26 de gener. La Comissió ha advertit de la poca seguretat d'alguns dels països pel que respecta als drets d'emissió; els pirates informàtics haurien enviat correus electrònics als diferents estats demanant les contrasenyes per motius de seguretat. A la República Txeca, entre altres, s'han robat fins a set milions d'euros en drets.

La Comissió Europea amb el comitè del Canvi Climàtic inicien el proper divendres les investigacions dels atacs informàtics que ha patit el sistema de registre de drets d'emissió a la República Txeca, Àustria, Polònia, Grècia i Estònia. Aquests drets van ser creats al 2005 per regular les transaccions de drets d'emissions entre els sectors més contaminants (com ara les papereres, de ciment o de vidre). D'aquesta manera, i a canvi de diners, aquestes poden continuar la seva activitat productiva.

El passat dimecres l'executiu europeu ja ha anunciat que paralitzava cautelarment el mecanisme de registre de les transaccions de drets d'emissions per evitar possibles nous atacs i donar marge de temps als països afectats per poder millorar la seguretat dels seus sistemes; de fet Brussel·les ja va advertir que un total de 14 països europeus no compten amb mesures preventives suficients. Tot va començar quan els usuaris del registre en aquests països van rebre correus electrònics que els demanava que revelessin les seves contrasenyes. Així es va fer la suplantació d'identitat a la xarxa i es van executar operacions falses.

Segons les dades facilitades per la Comissió, amb l'atac s'han estafat a la República Txeca drets d'emissió per valor de set milions d'euros. Tot i així no és el primer cop que es produeixen aquests robatoris (o intents), ara per ara la principal tasca de Brussel·les serà millorar la seguretat d'aquestes transaccions i, en segon lloc, evitar un mercat negre en el qual es podria traficar amb aquests drets.

El mercat de drets d'emissions de CO2 es va establir perquè les autoritats estableixen un límit sobre la quantitat de gasos contaminants que es poden emetre. Les empreses, aleshores, gestionen un nombre de drets (que equival a l'emissió d'una quantitat determinada de residus). Per tant, les companyies que necessitin augmentar les emissions per sobre del seu límit hauran de comprar els drets a una altra empresa que no hagi arribat al seu màxim. D'aquesta manera es controlen les emissions a l'atmosfera i es busca la màxima eficiència de les indústries.

 

Relacionats

Entrevista

 

Yunus Arikan és cap de polítiques globals d’ICLEI-local governments for sustainability. Aquesta entitat, amb més de 1.500 membres ha estat veu dels governs locals i regionals a la COP25. Arikan, ens recorda a l'entrevista que vivim a un món urbà i que no s'aconseguirà res sense adonar-se'n de la potència dels actors urbans, i destaca que per fi estem entenent que el finançament per l'acció climàtica ha d'arribar a les ciutats.  Ha volgut també enviar un missatge clar des del món local, l'esperança que els nous plans nacionals de mitigació siguin més ambiciosos i tinguin en compte als governs locals.

Notícia
Laura Zúñiga Càceres assisteix a la Cimera Social del Clima

Berta Càceres va ser assassinada al 2016 pel seu compromís  amb la defensa del territori de la comunitat lenca, a Hondures.  I s’ha convertit en un símbol dels més de 1.500 activistes ambientals que han sigut assassinats en els últims 15 anys.  La seva filla, Laura Zúñiga Càceres, va assistir a la Cimera Social pel Clima, el passat 11 de diciembre 2019 per explicar quina és la realitat del que està passant a Hondures i l’assassinat de la seva mare com un femicidi polític i territorial.

Butlletí