La 14a Assemblea de la Xarxa serveix d'impuls per una nova etapa del Pacte d'Alcaldes

Periodista
19/03/2014 - 00:00

Vilanova i la Geltrú ha acollit aquest 18 de març la 14a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la sostenibilitat. La cita de Vilanova ha significat per la Xarxa la certesa que s'inaugura la nova etapa d'un dels projectes més significatius del món local català i europeu: El Pacte d'Alcaldes i la implicació del món local en l'adaptació al canvi climàtic.

L'Assemblea ha aplegat prop de 150 representants d'administracions locals de Catalunya per analitzar la feina feta i debatre sobre les línies de futur, en especial la implicació dels poders locals en la lluita contra el canvi climàtic. Entre els acords cal destacar la Declaració de Vilanova i la Geltrú per l'adaptació als efectes del canvi climàtic en el territori i, especialment, en els municipis del litoral.

El món local es prepara per al canvi climàtic
El canvi climàtic ja és aquí i els seus impactes seran d'especial rellevància a la Mediterrània. Les autoritats locals són, sens dubte, agents clau en la implementació de mesures d'adaptació. De fet, la Unió Europea proposa introduir l'adaptació al canvi climàtic en el Pacte d'Alcaldes per una Energia Sostenible Local, amb el llançament d'una iniciativa per promoure un compromís voluntari a incorporar estratègies locals d'adaptació.

La Xarxa, amb la Declaració de Vilanova, ha acordat entre altres punts definir estratègies d'adaptació d'acord amb una metodologia que inclogui l'avaluació dels riscos com a base per prioritzar les accions, així com mobilitzar tots els agents implicats per promoure la gestió i la protecció integral de l'espai marí amb altres ciutats de l'entorn mediterrani. També s'acorda actuar per una gestió sostenible i eficient del cicle de l'aigua per poder tenir més capacitat de reacció enfront els canvis i garantir la coordinació de les polítiques de mitigació i adaptació.

5 anys des del primer Pla d'Acció per l'Energia Sostenible (PAES)
‘Un 90% de la població de Catalunya viu a un municipi que ha signat el Pacte d'Alcaldes per una Energia Sostenible Local, i 400 municipis tenen aprovat el PAES. I tot això en només 5 anys!! L'aposta del món local català pel Pacte és transversal, única, està en els nostres gens com a país' Així expressava Joan Puigdollers, president de la Xarxa i diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, el compromís català en aquesta estratègia europea de lluita contra el canvi climàtic.

Una idea que confirmava Miguel Morcillo, representat de l'oficina europea del Pacte d'Alcaldes, qui assegurava: 'Quan pensem en el nou Pacte per l'adaptació, pensem en Catalunya, les seves ciutats ja estan treballant en adaptació i volem tenir-les com a model'.

Morcillo va assegurar que el Pacte ha entrat en una nova fase. Ara mateix ja hi ha 6.000 ciutats al Pacte i 3.000 PAES lliurats. 'Ens hem d'ocupar ara de la implementació dels PAES i ajudar els municipis amb les dificultats que tinguin'. El representant europeu va dedicar també un temps a explicar les fonts de finançament que ofereix Europa i confirmar que per optar a determinants fons, com ara aquells destinats a smart cities, serà necessari haver fet un PAES.

En aquest sentit cal destacar que a l'Assemblea es van realitzar taules de debat per avaluar i reflexionar sobre els 5 anys des de l'aprovació del primer PAES i el camí a recórrer els propers cinc anys fins el 2020.

El Pacte assoleix un nou nivell: El Catalan Covenant Club
Un dels punts culminants de la 14a Assemblea de la Xarxa va ser la presentació de El Club del Pacte d'Alcaldes i les Alcaldesses de Catalunya. Mercé Rius, Vice-presidenta 1a de la Xarxa, va assegurar que la creació d'aquest Club nacional, sota el projecte NETCOM significa un nou pas en el Pacte d'Alcaldes, on ja estan integrats 484 municipis.  

El Club nacional està format per les quatre diputacions catalanes i l'Àrea Metropolitana de Barcelona. L' ens aspira a actuar com a 'lobby' davant la Unió Europea en matèria d'eficiència energètica i de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Aprofitarà l'experiència i estructura de la Xarxa com a grup de treball específic.

En aquest sentit, va destacar M. Morcillo 'El Catalan Coverant Club té per primera vegada a Europa un caràcter interadministratiu, les províncies intercanvien coneixement i el posen a disposició dels altres. Això és innovador'.

El segon any amb més activitat de la Xarxa
Inma Pruna, ‎cap de la Secretaria tècnica de la Xarxa, ha estat l'encarregada de relatar l'activitat feta per la Xarxa al 2013. Aquest any s'ha caracteritzat per consolidar tots els grups de treball: energia sostenible local; gestió del cicle Local de l'aigua; millora de la qualitat de l'aire; prevenció de la contaminació acústica; consum responsable local i prevenció de residus i educació per la sostenibilitat. I també les comissions creades, com la comissió tècnica de municipis per una gestió integrada del litoral i especialment la recent creada comissió d'horts que ha arrencat amb molta força.

Cal destacar que s'han realitzat 47 activitats al 2013, a les quals han assistit 1.301 persones, s'han editat 21 productes i s'ha treballat en 5 projectes específics. És el segon any amb més activitat de la Xarxa i l'any on més productes s'han editat per la diversitat de temàtiques tractades.

L'Assemblea també va servir per aprovar la incorporació de nous membres a la Xarxa i AMB com a membre de Ple dret. En total, 277 administracions ja en formen part de la que ja és una de les Xarxes model a Europa en la lluita contra el canvi climàtic i la sostenibilitat.

 

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon mans.jpg240.4 KB

Relacionats

Butlletí