L' ARC presenta experiències i bones pràctiques en la prevenció de residus municipals

28/11/2005 - 00:00
Barcelona ha acollit aquest 24 de novembre la tercera Jornada de Prevenció de Residus Municipals organitzada pel Centre Català del Reciclatge de l' Agència de Residus de Catalunya. En el marc del Cosmocaixa, Salvador Milà, conseller de Medi Ambient i Habitatge i Jean Pierre Hannequart, president de l'Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la Gestió Sostenible dels Recursos(ACR+) han inaugurat la Jornada, on s'han aplegat un nombrós grup de tècnics i responsables de la gestió de residus, no només de Catalunya sinó també de països europeus com Itàlia o Bèlgica.
Paul Speight, de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, ha presentat l'estratègia europea sobre prevenció i reciclatge de residus. Dins el VI Programa d'acció en matèria de medi ambient de la Unió Europea, que s'allarga fins el 2010 i que preveu l'elaboració de set estratègies temàtiques, una de les quals ha de ser sobre prevenció i reciclatge de residus. El primer pas que ha desenvolupat aquesta Estratègia ha estat la publicació, el maig del 2003, de la Comunicació de la Comissió 'Vers una Estratègia temàtica sobre prevenció i reciclatge de residus'.
A nivell català, el Programa de gestió de residus municipals de Catalunya 2001-2006, tot i que no preveu objectius quantitatius de prevenció, situa la prevenció com a prioritat en la jerarquia de la gestió de residus i específicament té un eix d'actuació en prevenció, amb dotació de pressupost concreta, de 30,5 milions d'euros per al període 2001-2006.A la seva exposició ha destacat que les mesures de prevenció de residus encaixen perfectament a una escala nacional, regional i local.
A Catalunya ha augmentant en un 38% la generació de residus municipals des del 1998 Per fer un repàs de les possibilitats de prevenció dels residus municipals a Catalunya, Pilar Chiva, directora del Centre Català del Reciclatge de l'Agència de Residus de Catalunya ha fet la presentació amb una aposta decidida per la prevenció en la gestió sostenible dels residus municipals. A la presentació ha aportat les crues dades de la realitat: a Catalunya entre el 1998 i el 2004 hi ha hagut un augment del 38% en la generació de residus municipals, amb un 23% d'augment en la generació per càpita diària dels residus. I la fracció responsable de bona part d'aquest augment han estat els envasos i residus d'envasos, que han augmentat un 76% la seva generació.
Per afrontar el futur amb uns resultats que inverteixin la situació ha presentat les línies d'actuació en prevenció de l'Administració de residus catalana, que situa la prevenció com a opció prioritària a Catalunya: Revisió dels programes de residus, establiment de cànons a la disposició, ordres de subvenció, conveni de prevenció de residus municipals, disseny pel reciclatge i la prevenció, actuacions 'Compri reciclat' i actuacions de difusió.
La prevenció a Europa Les experiències concretes d'Europa en el marc de la prevenció i la reducció de residus han vingut entre d'altres de la mà de Danny Wille, de l'OVAM, la Public Waste Company for the Flanders Region, a Bèlgica. Els objectius d'aquesta regió és arribar al 2007 a un 13% de prevenció en comparació amb el 2000. El més destacat de la seva presentació ha estat el suport a les organitzacions de reutilització, amb la xarxa de 35 centres de recuperació de materials de segona mà que existeixen per tota la regió flamenca des del 1995, amb un clar suport a l'economia social.
Una altra experiència interessant ha estat la presentada per Roberto Cavallo, de l' Associazione Internazionale per la Comunicazione Ambientale (AICA) referent a la regió del Piemont, a Itàlia. Les experiències que ha presentat formen part de dues línies d'actuació prioritàries a la regió que són: Foment de l'ús d'instruments econòmics, per exemple ecotaxes per productes i processos intensius en residus, i influenciar la demanda del consumidor cap a productes i processos que generen menys residus a través d'ecoetiquetes, campanyes d'informació, etc. Aquests instruments han donat uns resultats molt bons pel que fa a nivells de reciclatge i disminució de generació de residus.
Bones pràctiques a Catalunya Pel que fa a les experiències a casa nostra, la Jornada ha comptat amb una experiència en cadascun dels àmbits dels ens locals, de la societat civil i de les Universitats. En Càndido Álvarez, del Centre per a la Protecció de la Salut i el Medi, de Reus, ha presentat experiències innovadores d'aquest municipi destacat per la seva tasca en la prevenció de residus municipals. Amb l'eslògan de 'Reus, residus com menys millor', ha presentat les accions dutes a terme amb l'objectiu de la minimització present: Incorporació de criteris ambientals en les compres i concursos públics, actuacions amb els establiments comercials, i bones pràctiques en actes festius entre d'altres.
L'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC), per mitjà d'Anna Tardà, ha comentat els primers resultats d'una prova pilot realitzada per l'OCUC on es testen de forma real una sèrie de mesures de prevenció en famílies per avaluar-ne el potencial.
En el marc de l'àmbit universitari, Ramons Sans Fonfria, de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha donat les línies mestres del Projecte de prevenció de residus municipals a la UPC i la Campanya de sensibilització 'Més amb menys'. A la seva ponència presenta el segon Pla de medi ambient de la UPC, que incorpora criteris de sostenibilitat en la formació, promou una recerca i innovació en sostenibilitat i pretén reduir l'impacte ambiental de la UPC amb estratègies com la reutilització, la prevenció i la compra verda.
Es presenta la Fundació Catalana per la Prevenció de Residus i Consum Responsable En el marc de la celebració d'aquesta Jornada ha tingut lloc l'acte de constitució de la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, impulsada pel Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius(CEPA), la Federació Ecologistes de Catalunya (EdC), la Plataforma Cívica per a la Reducció dels Residus (PCRR) i l'empresa Urbaser, amb la signatura dels primers convenis de col·laboració entre la Fundació i diverses institucions: el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Castellbisbal i la Universitat Autònoma de Barcelona. La Fundació neix per donar una resposta eficaç a la necessitat de reduir els residus i promoure un consum responsable. Les seves actuacions contemplaran cinc línies d'actuació: divulgació, assessorament i assistència, desenvolupament de projectes, formació i recerca i polítiques legislatives.
Els millors, en la prevenció i el reciclatge També en el transcurs de la Jornada s'ha fet el lliurament dels Premis de Recollida Selectiva i Reducció de Residus Municipals 2004. L'acte ha estat presidit per Genoveva Català, secretària general del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i per Manuel Hernández, gerent de l'Agència de Residus de Catalunya.
En la categoria de premis que s'atorguen als ens locals a partir de les estadístiques de recollida selectiva, han estat guardonats: el municipi de Tona (Osona) en la categoria de recollida selectiva de vidre, amb un 6,72% recollit selectivament sobre el total de residus municipals; Osona, en la categoria de comarca amb major recollida selectiva de paper, amb un 11,03%; el Pallars Sobirà, en la categoria de recollida selectiva d'envasos, amb un 1,84%; Folgueroles (Osona), en la categoria de recollida selectiva de matèria orgànica amb un 40,02%. L'ens local que obté millor percentatge de recollida selectiva total és el municipi de Vilobí d'Onyar, amb un total del 59,23% de recollida selectiva total.
Pel que fa als premis amb jurat, s'atorguen dos premis per a cadascuna de les quatre categories: ens locals, comerços, centres escolars i entitats socials. I han rebut aquest guardó, entre d'altres, els municipis de Castellbisbal -primer premi- i Palafrugell -segon premi- per les seves campanyes de sensibilització per a la reducció de residus . El Consorci del Bages ha rebut una menció especial per la gestió de residus.
Respecte als establiments comercials han estat premiats: el càmping 'El Pasqualet' per la conscienciació entre els clients per la recollida selectiva i, amb el segon premi, Recuperación para el Reciclaje Tabuenca, S.L., per la conscienciació ciutadana vers la recollida i recuperació de residus. Ha rebut una menció especial el Centre de prevenció i rehabilitació ASEPEYO per les bones pràctiques ambientals.
Les entitats socials guardonades han estat, en primer lloc l' Associació de veïns i veïnes del barri Escodines de Manresa, per iniciatives com el 'punt net'; en segon lloc els Joves cristians de Vilafranca, per la promoció de valors com la solidaritat i la cooperació a través del reciclatge. La Fundació Ateneu Sant Roc, ha rebut una menció especial per iniciatives en l'àmbit de la prevenció destinats a col·lectius en risc d'exclusió social.
Respectes als centres educatius han estat premiats: Escola Virolai (Barcelona) -amb el primer premi- i el centre d'educació especial Santa Maria de l'Alba (Tàrrega) -amb el segon premi. En aquesta categoria hi han hagut 4 mencions especials: Escola Infantil Tàndem (Cerdanyola del Vallès), IES Bellulla (Canovelles), IES Baix Empordà (Palafrugell) i Escola municipal La Llar (Terrassa), per un programa de garantia social basat en el reciclatge.

Relacionats

Butlletí