Inaugurada l’ampliació de l’EDAR la Llagosta que, amb una inversió de 14 milions d’euros, millorarà la qualitat de l’aigua efluent al riu Besòs

14/03/2022 - 16:21

Aquesta estació depuradora d’aigües residuals dona servei a més de 138.000 habitants de nou municipis del Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

 

Gràcies a un conveni entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Consorci del Besòs, s’hi ha construït un tercer decantador secundari, un nou reactor biològic, i s’hi han fet múltiples millores i adequacions d’altres instal·lacions i elements

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, i la vicepresidenta del Consorci Besòs Tordera, Neus Garcia i Ribas, acompanyats per l’alcalde de la Llagosta, Òscar Sierra i Gaona, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes i López, entre d’altres autoritats, han inaugurat aquest divendres l’ampliació de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) La Llagosta, situada a la conca del riu Besòs.

La consellera Jordà ha destacat durant la inauguració que el sanejament de les aigües residuals és una de les eines primordials per la lluita contra el canvi climàtic”. “Aquestes instal·lacions permeten donar una segona vida a l’aigua residual, contribuint a la millora de les masses d’aigua i reciclant al mateix temps un residu que generem totes i tots”, ha dit la consellera. Així mateix, “des del 2018 també incorporem mesures per reduir la petjada energètica de les depuradores amb el desplegament d’un pla que inclou la instal·lació de plaques fotovoltaiques, l’aprofitament del biogàs i millores en l’eficiència de les plantes”.

Jordà també ha assenyalat que “en el Pla de gestió de les conques internes 2022-2027 estan previstes un total de 430 accions en matèria de sanejament amb una inversió de 600 milions d’euros”.

Per la seva banda, la vicepresidenta del Consorci Besòs Tordera, Neus Garcia, ha destacat que “aquesta ampliació ens ajudarà a assolir un Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’agenda 2030, en concret el que fa referència a Aigua neta i Sanejament, compromisos que tenim totes les administracions”. D’altra banda, ha volgut agrair “el treball conjunt entre administracions i l’esforç dut a terme pels professionals encarregats de l’obra i de la gestió de l’EDAR per garantir en tot moment el sanejament, tot i la complexitat del projecte”.

L’alcalde de la Llagosta, Òscar Sierra, ha posat de manifest la importància “que tota la societat s’impliqui en vetllar pels nostres rius i que les administracions segueixin invertint en el sanejament”. 

Les obres d’ampliació de la depuradora de La Llagosta, que han suposat una inversió de més de 14 milions d’euros per part de l’ACA, han estat enfocades a l’eliminació de la matèria nitrogenada, a més de la matèria carbonosa, per assolir una concentració molt baixa del nitrogen total a l’efluent de sortida de la planta. Gràcies a aquesta intervenció, s’estima que es deixaran d’abocar 800.000 kg/any de nitrogen, fet que incrementarà la qualitat de l’aigua del riu Besòs i revertirà en la millora de l’entorn fluvial.

L’eliminació de nutrients, com el nitrogen i el fòsfor, és la base per a la recuperació del medi fluvial i la seva biodiversitat, tant de flora com de fauna. Cal tenir en compte que els treballs milloraran l’oxigenació de l’aigua i afavoriran el desenvolupament de poblacions de macroinvertebrats, amfibis i rèptils, peixos, ocells i mamífers, com la llúdriga.

La part més important d’aquesta ampliació correspon a la construcció d’un tercer decantador secundari i d’un nou reactor biològic, tot i que també s’han fet múltiples millores i adequacions d’altres instal·lacions i elements en funcionament.

L’EDAR la Llagosta es va construir l’any 1994 (amb un tractament fisicoquímic) i ampliada, per primer cop, l’any 1998 (amb tractament biològic). Tracta les aigües residuals urbanes i industrials de nou municipis del Vallès Oriental i el Vallès Occidental: la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Palau-Solità i Plegamans, Polinyà, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat. Es calcula que dona servei a una població de 138.380 habitants. Està dissenyada per tractar un cabal diari de 43.000 m³, que arriba mitjançant una xarxa de col·lectors en alta d’aproximadament 60 km. L’EDAR i el conjunt de la xarxa de col·lectors conformen el que es coneix com Sistema de sanejament la Llagosta.

Aquesta actuació s’ha articulat mitjançant un conveni subscrit per l’ACA i el Consorci Besòs Tordera, on s’han fixat les condicions per dur a terme aquesta actuació. El Consorci s’ha encarregat de la redacció del projecte i de la seva execució, mentre que l’ACA n’ha finançat les obres.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Sota el títol de A l'Escala Estalviem l'Aigua, l'Ajuntament ha  posat en marxa una campanya per conscienciar i fomentar l'estalvi d'aigua al municipi. Les escoles i els establiments turístics seran les principals eines per transmetre aquest objectiu, tant als  escalencs com als turistes qui visitin el poble. 

Article
L’aigua, un dret humà fonamental per al desenvolupament sostenible

Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, s’ha inaugurat a Breda la instal·lació «REFLƎX: L’aigua, un dret humà fonamental per al desenvolupament sostenible», un projecte participatiu de la Coordinadora d'ONG Solidàries i la Diputació de Girona que promou els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). 

Article

L’Ajuntament de La Selva del Camp reprèn la campanya de reaprofitament de l’aigua regenerada de la depuradora.

Butlletí