Igualada pren les primeres mesures contra la sequera i la manca d’aigua

Font: Regió7

13/06/2022 - 20:26

Igualada ha constituït el Comitè de Sequera i ha pres les primeres mesures per reduir els consums d’aigua a la ciutat. De fa dies que es pateix per les aigües subterrànies que són la principal captació d’aigua d’Igualada i l’entorn. L’aqüífer de Carme-Capellades pateix l’estrès de l’escassa precipitació. La comissió també té com a funció «fer un seguiment i control de les mesures marcades per adequar el consum d’aigua», segons han explicat fonts municipals.

El consum habitual per habitant d’Igualada es troba per sota del màxim marcat en època d’alerta per sequera, però Igualada pren mesures que comporten la limitació del consum global d’aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia, un consum màxim que el regidor de Sostenibilitat, Miquel Vives, ha explicat «que es troba per sobre del consum normal i habitual de la ciutat, que és inferior, de per si, a aquest que es marca en època d’alerta».

Són unes primeres mesures, per prendre consciència i, de moment, sense crear alarmes innecessàries. Altres mesures que s’han activat per l’alerta per la sequera hidrològica de l’aqüífer Carme-Capellades són les limitacions particulars per a determinats usos urbans, tal com limitacions en el reg de jardins i zones verdes, prohibició de l’ompliment de fonts ornamentals, prohibicions als particulars en la neteja de carrers, paviments o façanes. S’han de recompensar també les extraccions d’abastiment d’aigua que passen a ser d’un 30% de l’aqüífer i un 70% provenen del Ter-Llobregat. En els darrers anys, Igualada ha pogut connectar la seva xarxa amb els sistema Ter-Llobregat, que li pot garantir tant la quantitat com la qualitat. L’aigua dels sistema Ter-Llobregat, però, li surt més cara.

Miquel Vives, regidor de Sostenibilitat d’Igualada ha destacat que la capital de l’Anoia «ha fet els deures, hem reduït el consum per compromís amb el medi ambient i per solidaritat amb els veïns i veïnes però, alhora, exigim a les administracions responsables que actuïn amb els municipis que no han fet aquests deures i no s’han preparat per aquesta situació de sequera hidrològica».


 

 
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia
Les proves realitzades per l’Ajuntament els darrers dies permeten suspendre temporalment les restriccions en el subministrament d’aigua

L’Ajuntament de Vacarisses ha suspès les restriccions en el subministrament d’aigua. Segons ha afirmat el consistori, la mesura s’ha pres després de les proves realitzades per l’Ajuntament en els darrers dies. Fonts municipals han afegit que aquesta situació es podrà mantenir si continuen funcionant les mesures preses fins ara, “així com un consum moderat d’aigua”.

Entrevista

Sense cap mena de dubte, l’estrès hídric a Catalunya s’incrementarà degut al canvi climàtic, amb aquesta certesa parlem amb Xavier Latorre, president del Comitè Organitzador del IV Congrés de l’aigua a Catalunya celebrat recentment. Amb aquesta conversa, arrel del Dia Internacional de l'Aigua, celebrat aquest 22 de març, volem analitzar la situació i perspectives de futur de l'aigua a Catalunya i tenir claredat respecte als reptes i solucions per tenir un abastiment segur i de qualitat, davant la perspectiva d’un canvi global accelerat que demana noves maneres de gestionar aquest recurs vital per la vida, i davant el que Latorre anomena una inmmediata nova edició de la guerra de l'aigua a nivell mundial. 

Notícia

Planteja una inversió global de 2.400 M€, que inclou noves mesures d'estalvi d'aigua, millora d'instal·lacions existents i renovació de la xarxa per fer més sostenible el cicle de l'aigua, entre altres mesures. Les actuacions del PECIA són necessàries per evitar un dèficit d'aigua potable d'11 hm3/any de cara al 2050, que podria ser de fins a 43 hm3/any en cas de sequera.

Butlletí