Higini Arau, Premi Acusti.cat a la Trajectòria professional

19/10/2020 - 12:23

La primera edició d’aquest premi honorífi crecau a tot un referent internacional del disseny acústic arquitectònic, Higini Arau. A la segona sessió del Congrés s'han posat de relleu les àrees tranquil.les i el paisatge sonor.

Per primera vegada al Congrés Català d’Acústicas’ha atorgat un guardó honorífic. El premi acusticat a la trajectòria professional pretén reconèixer lacontribució en el camp de l’acústica d’un professional rellevant a partir de treballs acústics realitzatsi la seva divulgació en l’àmbit acadèmic. Sergi Soler, president del’Associació de Consultors Acústics de Catalunya, ha introduït al sr. Higini Arau, Doctor Cum Laude en ciències físiques iespecialista en acústica arquitectònica:“Molts hem compartit el seu coneixement, motivant-nos a seguir el seu exemple de qüestionar-t’ho tot i experimentar buscant la resposta i el punt de vista propis, ja sigui sobre la reverberació, la difusivitat de camp o l’aïllament d’elements constructius”.

Higini Arau, amb més de 50 anys dedicats al’estudi de l’acústica, és autor de la Teoria de la Reverberació i ha dissenyat l’acústicade centenarsd’auditoris, palaus i congressos a nivell internacional: Palau de la Música, Sala d’assaig del Liceu, Auditori de Barcelona, Scala de Milano, Sala Arvö Part (Estònia), San Gallen (Suïssa). Continua la seva tasca docent amb Masterclasses d’acústica (La Salle-URL) i els projectes al seu estudi Arau Acústica.

Les zones urbanes tranquil·les són una eina de gestió que disposen els municipis de cara a millorar la seva qualitat acústica. Encara que poc implantades, demostren com poden contribuir a la millora de la Salut, la xarxa d’espais verds o la mobilitat. La segona jornada del Congrés ha posat l’èmfasi en els Soundscapes. A la sala d’actesde la Casa de Cultura, l’emissió hacomençat amb la ponència magistral de Francesco Aletta “Current trends and challenges in soundscape research”en remot connectat online des de la Bartlett School Env, Energy & ResourcesFaculty of the Built Environment. A través d’estudis i exemples d’espais acústics urbans, ens ha endinsat en el marc normatiu per a la seva aplicació atenent a dades i models europeus. A partir d’aquí, la matinal de taules rodones ha servit per prendre consciència de les àrees tranquil.lesi el seu valor afegit, amb casos de municipis on ja apliquen mesures en aquesta línea.

Un trident de consultors acústics, especialistes en arquitectura, ens han apuntat com aquest paisatge pot ser objecte de control, redisseny i protecció (recent norma ISO 12913) mentre que experts de l’arquitectura ens han permès explorar i identificar sons del nostre patrimoni sonorper tal de definir la nostra comunitat acústica. Si bé a la sala virtual 1 hem intentat buscar el silenci o propiciar-lo, a la sala virtual 2 hem topat amb el soroll a nivell de Salut i de conflicte veïnal. Així, otorrinolaringòlegs i psicòlegs han abordat els “acúfens”, amb la guía de l’Associació de Persones afectades per Tinnitus. Una interessant ponència que n’ha explicat les causes, ha apuntat a una prevenció i als tractaments per a pal.liar-ne els seus efectes. La directiva europea END descriu com les grans ciutats han de mesurar els nivells de soroll de trànsit que hi ha als seus carrers. Però no només el trànsit causa un soroll molest per als ciutadans, també l’oci o les obres al carrer impacten cada dia a la vida i a la salut de la gent. La mesura del nivell de soroll al carrer, així com la identificació de la font del soroll, és un dels reptes que afronta a dia d’avui el mapatge dinàmic de soroll. Quan el soroll provoca conflictes veïnals, com s’afronta l’escenari? Agens dels Mossos d’Esquadra de l’Àrea de Medi Ambient també ens han acompanyatper parlar dels delictes de Contaminació Acústica.

Francesc Xavier Magrans, CEO de l’Enginyeria per al Control del Soroll (ICR) ha posat la cirereta d’aquesta trobada de referència del sector acústic amb lamasterclass: “L’aventura de l’acústica i les vibracions”. Un passeig personal i professional, des del camp experimental i el númèric, per la històriade la vibroacústica des de l’any 1979 al 2020.

Sant Cugat del Vallès, amb la seva representant Alba Gordó, regidora de Sostenibilitat i Comissionada per l’Emergència Climàtica, ha donat el relleu a Granollers com a seu del futur Congrés. El Tinent d’Alcalde de Territori i Ciutat de la co-capital del Vallès Occidental, el sr. Albert Camps, espera que d’aquí a dos anys haguem superat la pandèmiai ens poguem trobar de nou, presencialment. L’Abril de 2022, Granollers acollirà el 4rt Congrés d’Acústica de Catalunya al Teatre Auditori de la ciutat.

Activitat “Soundwalks”–Any Internacional del So 2020-

En el marc de l’any internacional del so, 2020, es vol destacar la importància del so i de les ciències i tecnologies relacionades per tal d’ajudar en la seva conscienciació. Durant els dos dies d’emissió s’han pogut veure dos experiències Soundwalkper entorns urbans i naturals per captar-ne i evaluar-ne els entorns sonors.

 

Relacionats

Notícia

A Europa, al menys 100 milions de persones estan exposats a nivells de soroll per sobre dels recomanats per OMS. La contaminació acústica provoca 16.000 morts prematures l'any a Europa. Aquests dies, diversos experts reunits pel Congrés Acusticat, que s'està celebrant a Sant Cugat del Vallès, alerten que no es té en compte el perill real que suposa el soroll, tant per a les persones com per als ecosistemes.

Notícia

La gestió, el control del soroll i les mesures urbanístiques i d’infraestructures de transport han estat els eixos centrals de debat de la primera jornada del 3r Congrés d’Acústica Català, en la versió online, des de Sant Cugat del Vallès.

Notícia

Aquest 7 d'octubre s’ha celebrat la primera trobada amb els centres educatius per presentar aquesta iniciativa que té per objectiu fomentar una mobilitat autònoma, segura, sostenible i saludable al voltant dels centres. El pla s’ha desplegat a la ciutat com a prova pilot a tot Catalunya.

Butlletí