Granollers obre una oficina per incentivar i acompanyar la ciutadania en la rehabilitació energètica d’edificis i habitatges

18/05/2022 - 10:21

«Viu millor i estalvia. Hi guanyes tu, hi guanya el planeta» és l’eslògan de la campanya que engega l’Ajuntament de Granollers per presentar la nova Oficina de Rehabilitació Energètica.

Aquesta oficina és un servei gratuït d’acompanyament destinat a comunitats de propietaris i de pisos i cases que vulguin reduir la despesa energètica, tenir una llar més confortable, saludable i respectuosa amb el medi ambient. Estarà ubicada al carrer del Rec, 50 compartint espai amb l’Oficina d’Habitatge. Aquesta nova oficina obrirà portes el dia 30 de maig.

Granollers Rehabilitació Energètica s’ha presentat aquest dilluns a la tarda en roda de premsa. L’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha afirmat que «necessitem intervenir en el parc d’habitatges de la ciutat per tal de fer les cases més confortables, sostenibles i reduir les factures de subministraments». El regidor d’Habitatge, Sergi Fernández, ha detallat el funcionament de la oficina i ha destacat «que el seu objectiu és acompanyar els propietaris en el procés de rehabilitació energètica i també millorar aspectes com la conservació i l’accessibilitat dels immobles».

La presentació ha comptat també amb la presència de representants de col·legis professionals vinculats amb el projecte. Laura Garcia, enginyera i representant del Col·legi d’Enginyers, ha valorat positivament la creació de la oficina «ja que facilitarà molt a la ciutadania la tramitació dels diversos ajuts i de tot el procés de reforma». Josep Lluís Sala Sanguino, delegat del Col·legi d’Arquitectes Tècnics del Vallès Oriental, ha afirmat que «som pioners del treball conjunt entre col·legis i administració local a tot Catalunya» i ha mostrat la seva disponibilitat a seguir col·laborant. Per últim, Manel Sánchez, corresponsal a Granollers de la Delegació del Vallès del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, ha destacat la importància «de treballar coordinadament per fer possible que el màxim d’habitatges millorin la seva eficiència energètica».

 

Una oficina facilitadora

L’Ajuntament de Granollers posa a disposició de totes les persones que vulguin beneficiar-se d’aquesta oportunitat de reforma, l’Oficina de Rehabilitació Energètica. Aquesta oficina acompanyarà la ciutadania durant tot el procés de reforma. Per exemple, ajudant a definir la rehabilitació que millor s’ajusta a les seves necessitats i desitjos, a trobar professionals qualificats i de confiança, així com també informar de subvencions i gestionar-les i altres ajudes incloent un finançament assequible.

Granollers Rehabilitació Energètica és un servei totalment gratuït, que posa a disposició un equip de professionals disposats a ajudar per millorar energèticament les llars. Està format per experts energètics, capacitats per fer una diagnosi energètica i d’habitabilitat dels habitatges i proposar actuacions de millora; una persona dinamitzadora, que farà recerca dels possibles propietaris interessats a rehabilitar i personal administratiu. El que es pretén és, a través d’una finestreta única, donar una resposta integral i personalitzada que es traduirà en un assessorament i acompanyament tècnic, administratiu i financer fins al final de l’obra.

L’Oficina de Rehabilitació Energètica estarà coordinada amb les Oficines Tècniques de Rehabilitació dels col·legis d’Arquitectes i Aparelladors i els d’Administradors de Finques que, hauran de validar la documentació tècnica per procedir a la reforma.

A més de la rehabilitació, des de l’Oficina també s’incentivarà la promoció de les comunitats energètiques, es revisaran les factures de subministraments de llum, gas, etc. per reduir-ne l’import, així com s’avançarà en la cobertura de la pobresa energètica.

En el marc de la Fira d’Economia Verda i Circular (EVC) que tindrà lloc en el Parc Firal de Granollers del 27 al 29 de maig, es podrà visitar l’estand de l’Ajuntament de Granollers que donarà a conèixer l’Oficina de Rehabilitació Energètica.

 

Els fons NextGeneration tenen diferents línies de subvenció

Els fons NextGeneration són extraordinaris, estan destinats a combatre els efectes de la pandèmia i s’allargaran fins al 2026. Tenen com a principal objectiu que els edificis d’habitatges disminueixin un mínim del 30 % el consum d’energia primària no renovable (Epnr) i que redueixin la demanda en refrigeració i calefacció un 25%.

Així, doncs, els NextGeneration pretenen impulsar la rehabilitació energètica dels habitatges, però també finançar la rehabilitació tradicional en aspectes com l’accessibilitat o la conservació dels edificis.

 • Programa barris: En el cas de Granollers es proposa com a candidat a rebre els fons el Grup Primer de Maig
 • Programa per a la rehabilitació d’edificis sencers
 • Programa per a la rehabilitació d’habitatges individuals
 • Programa per subvencionar documentació com el llibre de l’edifici, certificats energètics

En els programes de barris i edificis les subvencions van directament relacionades amb la reducció de consum d’energia primària no renovable (Epnr):

 • 40 % de subvenció si la reducció del consum d’Epnr és superior al 30 %
 • 65 % de subvenció si la reducció del consum d’Epnr és superior al 45 %
 • 80 % de subvenció si la reducció del consum d’Epnr és superior al 60 %

En el cas dels habitatges individuals els requisits per rebre subvenció seran:

 • Reducció de demanda del 7 % o, alternativament, reducció consum Epnr del 30 %.
 • La quantitat màxima d’inversió subvencionable és de 7.500 €/habitatge, essent la inversió mínima de 1.000 €/habitatge.
 • La subvenció cobrirà el 40 % de l’actuació amb un màxim de 3.000 €/habitatge.

 

Una ocasió per aprofitar

A banda de disposar d’aquests fons extraordinaris NextGeneration, l’Ajuntament també aportarà una subvenció complementària, de manera que sumat a un possible préstec i a l’estalvi energètic mensual que obtingui cada habitatge, la quota a pagar mensualment de les actuacions realitzades serà força reduïda i assequible per a molta gent. En aquest sentit l’Ajuntament disposa de 440.000 euros per aquest any 2022 per complementar els ajuts europeus esmentats i ajudar la ciutadania a portar a terme la rehabilitació.

A aquestes avantatges caldrà sumar-hi els beneficis fiscals que pugui aplicar l’Ajuntament com, per exemple, la bonificació de l’IBIU per haver instal·lat sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric per a l’autoconsum.

Cal recordar que un 58 % dels habitatges de Granollers es van construir abans de 1980. Aquest fet vol dir que, si no s’hi ha realitzat cap remodelació, aquests habitatges es van construir majoritàriament sense aïllaments, amb tancaments de fusta vells i vidres simples així com amb sistemes d’aigua calenta sanitària (ACS) i calefacció de gasoil molt poc eficients. Aquesta necessitat, juntament amb els actuals màxims històrics del preu de l’energia, i la possibilitat de rebre les subvencions esmentades per fer les actuacions de rehabilitació energètica fan que s’obri una oportunitat única per a molts propietaris d’habitatges.

 

El Grup Primer de Maig, candidat a rebre fons NextGeneration

Entre les diferents línies de subvenció dels Fons NextGeneration n’hi ha una destinada a barris, a la qual l’Ajuntament de Granollers presentarà la candidatura del Grup Primer de Maig per fer possible una rehabilitació integral d’aquests habitatges. El grup Primer de Maig el constitueixen 41 edificis, 550 habitatges i 12 locals que van ser edificats en dues fases els anys 1957 i 1961 per l’Obra Sindical del Hogar.

A l’espera de saber si l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, depenent de la Generalitat, determinarà si el Grup Primer de Maig rebrà els fons, l’Ajuntament ha portat a terme diferents actuacions necessàries per tal que aquesta rehabilitació sigui una realitat:

 • El Ple de 22 de febrer de 2022 va aprovar declarar el grup residencial Primer de Maig com a Entorn Residencial de Rehabilitació Programada i el proposa com a candidat per a la recepció d’ajuts del programa europeu NextGeneration.
   
 • S’ha elaborat un treball de col·laboració intercol·legial, entre el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Col·legi d’Aparelladors Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona i Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, en el qual s’ha fet diagnosticat el parc d’edificis del barri així com s’han establert propostes de regeneració residencial. L’estudi s’ha fet a partir d’una mostra de 14 edificis sobre els 41 que hi ha al barri. Un dels aspectes als quals s’ha donat especial importància dins d’aquest estudi ha estat el de l’eficiència energètica dels edificis, incloent la seva situació actual i fent propostes de millora, com ara, renovar cobertes, incloure sistemes de captació fotovoltaica, implantació d’aerotèrmia per produir aigua calenta sanitària i climatització, sistemes per monitorar els consums, etc.
   
 • S’ha desenvolupat treballs previs duts a terme per tècnics municipals, entre els quals, una detallada diagnosi demogràfica i socioeconòmica del barri.
   
 • El document elaborat pels tres col·legis, juntament amb els treballs de diagnosi demogràfica i socioeconòmica que han fet tècnics municipals, serviran perquè l’Ajuntament de Granollers pugui bastir una estratègia sòlida de rehabilitació i regeneració urbana del Grup 1r de Maig.
   
 • La intenció, però, és que a mitjà i llarg termini la rehabilitació d’edificis arribi al conjunt de la ciutat, ja que caldrà assolir un 3 % anual de renovació del parc d’edificis a tot l’estat. Actualment aquesta ratio se situa al 0,7 %.

 


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Lliurat per la Fundació Impulsa Talentum en el marc de la Fira ISE 2024 que se celebra al Recinte Firal Gran Via

Notícia

El nou enllumenat led permetrà millorar l’eficiència energètica i reduirà el consum i costos energètics

Article
Informació per a comunitats energètiques

El Consell Comarcal del Vallès Oriental posa en marxa un servei d’assessorament energètic per a empreses. Està dirigit a petites i mitjanes empreses dels polígons de la comarca.

Butlletí