Granollers i set socis europeus engeguen el projecte EYES per fomentar la participació dels joves en la planificació energètica sostenible

Font: Ajuntament de Granollers

25/03/2019 - 10:05

Granollers acull la primera trobada per posar en marxa el projecte europeu EYES: Engaging Youth in Sustainable Energy Planning. El projecte pretén implementar un mètode (replicable, transferible i avaluable) per incentivar i facilitar la participació dels joves en la planificació energètica i climàtica sostenible a nivell local.

El canvi climàtic és un repte global que afectarà sobretot a les generacions joves però la seva veu no és té en compte en la presa de decisions. Per aquest motiu, EYES es basa en un doble principi: combatre la desigualtat en l’educació i en la representació pública dels joves, especialment dels col·lectius més vulnerables, i lluitar contra el canvi climàtic.

EYES compta amb 8 socis de 6 països: Dinamarca, França, Itàlia, Bulgària, Polònia i Espanya. L’Ajuntament de Granollers forma part del consorci de socis juntament amb l’Associació Ecoserveis, que lidera el projecte; la consultora danesa EC Network A/S (ECNet); l’escola danesa EUC Syd, amb centres a Haderslev, Aabenraa, Sonderborg i Tonder; l’Agència Local de l’Energia i el Clima de la Metrópoli de Lió (ALEC); l’Agència Napolitana de l’Energia i el Medi Ambient (ANEA); la Unió de les Autoritats Locals Búlgares del Mar Negre (UBBSLA, en les seves sigles en anglès); i l’associació de la Xarxa «Energie Cities» de municipis polonesos.

Per desplegar el projecte EYES cada soci de cada país establirà una xarxa amb socis locals per arribar a grups juvenils vulnerables i posarà en funcionament un Consell Assessor que treballarà per: 

1. Identificar joves d’entre 18 i 29 anys interessats en la planificació energètica i climàtica.

2. Crear un Equip d’Intervenció Juvenil (Youth Intervention Team, YIT) d'unes 10 o 15 persones que tinguin una procedència i ideologia diversa amb la voluntat de fomentar l’escolta i el diàleg. 

3. Mobilitzar i capacitar els joves del YIT perquè puguin contribuir a la millora dels plans locals i cercar vies per involucrar els joves en la lluita contra el canvi climàtic.

L’Ajuntament de Granollers, com a soci de l'EYES, ha acollit la primera trobada amb els membres del projecte els dies 5 i 6 de març . La primera reunió ha servit per conèixer els socis participants i intercanviar experiències i bones pràctiques desenvolupades al llarg del 2016 en municipis d’Alemanya, Àustria, Països Baixos, Bèlgica, França i Dinamarca en el marc del projecte SMERGY. També han tractat altres temes com els àmbits d’actuació del projecte, el calendari de desenvolupament, el pla de comunicació i altres aspectes interns de gestió econòmica i organitzativa. La propera trobada amb tots els membres serà al setembre a Sødeborg, Dinamarca. 

El projecte EYES forma part del programa Erasmus+, concretament de la convocatòria 10/2018 de l’àmbit Inclusió Social i Valors Comuns: Contribució a l’Educació, a la Formació i a la Joventut. La durada del projecte és de 24 mesos: de l’1 de gener de 2019 al 31 de gener de 2021; està dotat amb un pressupost total de 621.036 euros i compta amb el 80% del finançament de la Unió Europea. Granollers disposa d’un pressupost de 46.319 euros, dels quals 29.210 euros es destinen a la contractació de personal per al desenvolupament de les tasques derivades del projecte.


 

Relacionats

Notícia
Pavelló municipal El Parquet

Pavelló municipal El Parquet

La construcció de les xarxes de calor de biomassa permetran substituir les antigues calderes de gas natural per calderes de biomassa. Les calderes seran d'última generació i el màxim d’eficients. Els projectes singulars de xarxes de calor per biomassa són una oportunitat per contribuir als objectius de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, establerts pel Pla d’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya en l’horitzó 2020 i el Pla d’Acció pel Clima i l’Energia de Granollers per al 2030.

 

Notícia

El premi Ramon Margalef d'Ecologia té per objecte el reconeixement d'una trajectòria científica o un descobriment en el camp de les ciències ecològiques que hagi contribuït al progrés significatiu del coneixement o el pensament científic, o al desenvolupament d'instruments teòrics per a la bona gestió dels recursos naturals, del territori o del mar. La data límit per fer propostes és el 17 de maig de 2019.

Notícia

Dotze municipis i 2 coordinadors han estat seleccionats d’entre 60 sol·licituds per participar en el programa d’agermanament del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia. Sant Boi haurà de compartir experiències amb Braga (Portugal).

Butlletí