Girona, Salt i Sarrià de Ter crearan una nova empresa per municipalitzar l’aigua

17/07/2022 - 19:00

El ple de Girona fa l’últim tràmit abans de portar a aprovació inicial tot l’expedient de canvi de gestió a final de mes

Els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter crearan una nova empresa per municipalitzar l’aigua. Els tres consistoris han descartat, doncs, l’opció d’integrar-ne la gestió dins la societat pública Trargisa (que ja gestiona la depuradora i el tractament de deixalles). Precisament, aquest dilluns el ple de Girona ha aprovat l’últim tràmit abans de portar a aprovació inicial tot l’expedient de canvi de gestió. És a dir el que, de facto, ja suposarà fer efectiva la municipalització. El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, ha explicat que l’expedient es portarà ja al proper ple -se celebrarà el 29 de juliol- i que caldrà que tiri endavant per “majoria absoluta”. Com a Girona, els altres dos ajuntaments també hauran d’aprovar-lo.

La municipalització de l’aigua a Girona, Salt i Sarrià de Ter ja és a tocar. A finals del 2017, després que el jutjat n’apartés el soci privat per suposades irregularitats, els tres ajuntaments van assumir la gestió de l’empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter SA (Agissa). I a l’octubre del 2020, els consistoris van rescindir el contracte a la societat. D’ençà d’aleshores, el procés per fer efectiu el nou model públic de gestió de l’aigua s’ha allargat més del previst. Entremig, els ajuntaments han redactat els dos reglaments que formaran part del ple del nou servei (el d’abastament i el de sanejament), els han debatut amb les entitats i tècnics de la Taula de l’Aigua, i també han fet una proposta de tarifes.

A més, els consistoris també han resolt quin serà el nou model de gestió. Damunt la taula hi havia dues possibilitats: o bé crear una nova societat, o bé integrar l’aigua dins l’empresa pública Trargisa. Abans de decantar-se per l’una o l’altra, els tres ajuntaments van encarregar un estudi a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP) per veure’n els pros i els contres.

Al final, aquella opció que va guanyar pes, i que per tant és la que tirarà endavant, és la creació d’una nova societat. Serà compartida pels tres ajuntaments i la que vertebrarà, doncs, la gestió pública de l’aigua. Segons ha destacat el regidor de Sostenibilitat, a més, els treballadors tindran una plaça al Consell d’Administració, “amb la voluntat que formin part de la presa de decisions”.

 

L’últim tràmit

Precisament, el ple de Girona d’aquest dilluns ha aprovat l’últim tràmit que quedava abans de portar a aprovació inicial tot l’expedient del canvi de gestió. En concret, els decrets d’Alcaldia que sotmetien a consulta pública tant els reglaments de sanejament i d’abastament d’aigua potable, com les seves ordenances reguladores de la prestació patrimonial de caràcter públic no tributari.

Aquests dos reglaments, de fet, són una de les pedres angulars de la municipalització de l’aigua. I tot i que el període de consulta pública ja s’ha acabat -es va fer al juny- calia que el ple ratifiqués el tràmit. L’han aprovat tots els grups excepte Guanyem, que s’ha abstingut.

La regidora Laia Pèlach ho ha justificat dient que, durant tot el procés per redactar el reglament, s’han sentit “menystinguts”. Ha criticat que la Taula de l’Aigua s’hagi convocat de “tant en tant” i ha dit que, en algunes aportacions que han fet, la sensació és que “no hi havia voluntat real de canviar” res amb l’excusa “que no hi havia marge, com en el cas de les tarifes”. A més, també ha fet incís en què, durant aquesta consulta pública dels dos reglaments, s’han rebut “zero aportacions”.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Les millores en neteja viària s’aniran aplicant progressivament a tota la ciutat fins a estar implementades al 100% durant aquest proper octubre. Els nous models de recollida de residus seran una realitat al llarg del 2024. Es crearan Oficines de Suport a la Gestió de Residus per assessorar sobre temes de reciclatge, i es duran a terme diferents campanyes de sensibilització i conscienciació per millorar en el civisme

Notícia

El servei ha incorporat una persona coordinadora dedicada exclusivament a l’atenció i assessorament en eficiència energètica

Notícia

Es tracta d’una campanya proposada per l’Associació de Naturalistes de Girona que té per objectiu fomentar el reciclatge d’elements com bolígrafs, retoladors, correctors o plomes estilogràfiques.

Butlletí