Girona, candidata al reconeixement European Green Leaf 2018 per bones pràctiques ambientals

23/11/2016 - 14:02

La Comissió Europea ha acceptat la candidatura de Girona per al reconeixement European Green Leaf 2018, que reconeix les iniciatives i les bones pràctiques en matèria medioambiental en municipis de menys de 100.000 habitants d’arreu del continent.

La Comissió va donar a conèixer les candidatures per a la propera edició d’aquests guardons que es lliuren anualment juntament amb l’European Green Capital. 

La ciutat competirà per a la distinció amb els municipis d’Alytus, Jonava i Taurage (Lituània); Barreiro, Fundao i Oliveira do Hospital (Portugal); Gabrovo (Bulgària); Grottaglie (Itàlia); Kukes (Albània); Leuven (Bèlgica); Lorca (Espanya); Ludwigsburg (Alemanya), i Vaxjo (Suècia). 

Anteriorment, a Catalunya la ciutat de Mollet del Vallès va guanyar el reconeixement "European Green Leaf 2015" (Fulla Verda Europea 2015) que reconeix el compromís d'una ciutat per un millors resultats ambientals.

"European Green Leaf" (Fulla Verda Europea) és una iniciativa de la Comissió Europea, que es dirigeix a les ciutats amb una població entre 50.000 i 100.000 habitants. Cada any, un EGL s'atorgarà fins a un màxim de tres ciutats que demostren un bon historial ambiental i un compromís amb el creixement verd, i que busquen activament desenvolupar la consciència ambiental dels ciutadans. Els guanyadors han de poder actuar com a ‘ambaixadors verds' per inspirar a altres ciutats.

Europa és ara una societat essencialment urbana, amb més de dos terços dels ciutadans europeus que viuen en pobles i ciutats. Molts desafiaments ambientals que enfronta la nostra societat s'originen a les zones urbanes, però són aquestes mateixes àrees urbanes les que catalitzen el compromís i la innovació necessària per trobar solucions.

El Setè Programa d'Acció de Medi Ambient de la UE titulat "Viure bé, dins dels límits del nostre planeta" sustenta i orienta el treball de crear un entorn sempre millor per als ciutadans europeus i proporciona la base per al desenvolupament de la política ambiental de la UE fins al 2020 . El setè Programa inclou l'objectiu específic "per millorar la sostenibilitat de les ciutats de la UE".

Es preveu que la UE promogui i ampliï les iniciatives existents que donen suport a la innovació i les millors pràctiques a les ciutats, el que permet un millor treball en xarxa i el foment dels líders per mostrar com estan progressant cap al desenvolupament urbà sostenible.

Llançat l'any 2008, el Premi Capital Verd Europea (EGCA) ha aconseguit renom. Després del seu èxit, moltes ciutats més petites també busquen el reconeixement de la UE pels seus esforços i el compromís en les àrees de sostenibilitat i medi ambient. En resposta, la Comissió Europea va posar en marxa la nova iniciativa "European Green Leaf" (Full Verda Europea).

El jurat està integrat per representants de la Comissió Europea, el Parlament Europeu, el Comitè de les Regions, l'Agència Europea de Medi Ambient, ICLEI - Governs Locals per la Sostenibilitat, l'Oficina del Pacte dels Alcaldes i l'Oficina Europea de Medi Ambient.


 

 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La innovadora iniciativa per reutilitzar gots a Aarhus, l’impost afegit en comprar envasos d’un sol ús de Tübingen i l’estratègia de Tallin per reduir els residus en esdeveniments públics, protagonistes a la segona jornada del #wasteinprogress. 

Notícia

La sisena edició del Fòrum de Gestió de Residus Municipals #wasteinprogress, que durant tres dies té lloc al Palau de Fires de Girona, alerta del desmesurat ús dels recursos naturals.

Notícia

L’AMAP participa a Girona de la mobilització en defensa dels rius. Mig miler de persones assisteixen als actes en defensa dels rius Ter, Fluvià i Muga. 

Butlletí