Gestor de mobilitat sostenible i segura, una professió de futur

Sostenible.cat

03/12/2010 - 00:00
L'anomenada economia verda és una font d'ocupació important, i un espai de creació de noves professions. Una d'elles és la de gestió de la mobilitat sostenible i segura, que ara s'ha definit per primera vegada en el que ha de ser el pas previ a establir la formació relacionada.

Aquesta categoria professional naix com a continuació del projecte Gesmopoli de mobilitat als polígons industrials, impulsat per la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració de la Generalitat i els sindicats, i de gran transcendència si tenim en compte que a Catalunya hi ha més polígons que ciutats. En els tres anys de desenvolupament d'aquest pla, diverses persones s'han especialitzat per portar-lo a terme, i ara és el moment de definir aquest nou perfil professional i les competències que li corresponen.

Així ho va explicar Francesc Ranchal, director de l'Institut Català de Qualificacions Professionals, en un acte organitzat per l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. Aquest nou perfil professional s'engloba dins la categoria de serveis socioculturals i a la comunitat, en l'àrea de serveis a les persones, i entre les funcions principals destaca la gestió global de la mobilitat d'un territori concret (com ara un polígon industrial, o altres centres de treball o que generen molts desplaçaments de persones, com un campus universitari) i la proposta de mesures d'actuació concretes pel que fa al transport públic o privat col·lectiu, trajectes a peu o en bicicleta o sistemes de cotxe compartit.

A més, s'inclou la responsabilitat d'aconseguir la difusió de totes aquestes actuacions i de mantenir les relacions de comunicació amb les empreses i treballadors (si és el cas d'un polígon) per tal que les mesures comptin amb la implicació i la participació de totes les parts interessades.

Una vegada establerta aquesta nova qualificació, ara caldrà definir de quina manera es reconeixerà l'experiència professional dels qui ja han desenvolupat aquesta tasca, i crear el títol corresponent (que podria ser un títol de formació professional) per als qui vulguin formar-se en aquest sector.

Les xifres més recents de l'economia verda
L'acte va comptar també amb la participació de José Luis de la Cruz Leyva, de l'Observatori de la Sosteniblitat en Espanya (OSE), que va presentar l'últim informe sobre l'ocupació verda a tot l'estat.

Segons aquest estudi, aquestes feines representaven el 2009 el 2,6% del total de l'ocupació, amb més de mig milió de persones treballant en sectors com els residus, el tractament d'aigües, la gestió forestal i l'agricultura ecològica. L'informe, tal i com fan altres documents d'àmbit internacional, indica que a més d'aquests àmbits del que podríem dir economia verda tradicional, es preveu un fort creixement en àrees noves, com el turisme sostenible, la mitigació del canvi climàtic i, sobretot, la construcció sostenible (tant pel que fa a la creació de noves edificacions com a la reforma i adaptacions de les ja existents) i el transport sostenible.

El document també revela que Catalunya, Andalusia i Madrid són les comunitats que generen més ocupació verda. Concretament, l'any passat a Catalunya hi havia 140.000 persones treballant en la gestió i manteniment de residus, i 109.000 treballadors en el sector d'energies renovables. Segons de la Cruz, «el futur és molt esperançador. Tothom pronostica un gran nombre de creació d'ocupació verda per als pròxims vint anys».

El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron,  també ha participat en la conferència, i respecte a la generació d'ocupació declarava: «és evident que davant d'aquesta economia verda hi ha una gran capacitat de generació d'ocupació que ajudarà a sortir de la crisi. Cal avançar en les energies renovables, però tot això s'ha de fer amb un personal format, creant noves figures professionals i treballant conjuntament entre les administracions».

Podeu consultar l'especial que Sostenible va dedicar al projecte Gesmopoli: 

Gesmopoli, la mobilitat sostenible als polígons 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

El ple de l'Ajuntament de Reus ha aprovat de manera inicial el passat divendres, 5 de maig el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible, així com sotmetre a exposició pública el document i l'estudi ambiental estratègic.

Butlletí