Gavà, primera ciutat espanyola que subscriu els principis “water-wise”

Font: elbruguers digital

13/02/2019 - 12:19

L’Ajuntament de Gavà, Aigües de Barcelona i el Centre Tecnològic de l’Aigua Cetaqua han signat avui un conveni de col·laboració per consolidar a la ciutat projectes d’economia circular en l’àmbit de l’aigua. El conveni suposa l’ampliació i continuïtat de l’estudi iniciat el juny de 2017 que suposava implantar mesures com ara la potenciació de l’ús de les aigües regenerades, l’aplicació d’esquemes de mesura d’indicadors de sostenibilitat, o la proposta d’un model de gestió energètica col·laborativa. Gavà subscriu els principis “water-wise” i, de fet, esdevé la primera ciutat d’Espanya i la trentena ciutat o regió arreu del món que fa el primer pas per esdevenir un indret “water-wise”.

Els principis “water-wise” estan estructurats en quatre nivells creixent d’acció que es construeixen sota el principi bàsic de garantir l’accés als serveis de subministrament i sanejament al conjunt de la ciutadania. Aquests nivells són: assegurar uns serveis de l’aigua regeneratius; un disseny urbà sensible a l’aigua; la participació de les ciutats en la gestió de les conques; i la consolidació de la comunitat “water-wise”, que requereix de la conscienciació i implicació de tots els actors.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha destacat que aquest acord “ens permetrà situar-nos en el món com una ciutat que, des del punt de vista de la gestió de l’aigua, realitza aquesta gestió amb criteris de sostenibilitat excel·lents”. Sánchez ha agraït tant a Aigües de Barcelona com a Cetaqua que “ens ajudin a impulsar aquests projectes que, a partir del model que plantegem a Gavà, beneficien no només als gavanencs sinó que també poden servir de pauta a altres ciutats del nostre entorn ja que, en definitiva, aquí ens va la salut de les persones i del nostre planeta”.

Ignacio Escudero, director general d’Aigües de Barcelona, ha posat de manifest que “Gavà és un referent a nivell espanyol quant a desenvolupament sostenible i economia circular i s’alinea perfectament amb la nostra línia estratègica”. Escudero ha subratllat que “trobar un aliat tan potent per caminar junts és un autèntic plaer, i és un exemple de col·laboració públic-privada que ha estat i ha de seguir sent un dels motors de creixement dels nuclis urbans”.

Gavà, primera ciutat espanyola que subscriu els principis “water-wise”

De la seva banda, el director general de Cetaqua, Carlos Montero, ha volgut posar en valor que “la implicació de tots els actors ha estat essencial per donar continuïtat a les oportunitats de circularitat identificades en l’etapa de diagnòstic, i ara és en aquesta fase d’implementació on la innovació és clau per aportar nous models sostenibles que permetin posar en pràctica aquestes mesures”.

La signatura del conveni ha comptat amb la presència de la responsable de Relacions Internacionals de la International Water Association (IWA), Gari Villa-Landa. Aquesta organització certifica que, amb aquest conveni, Gavà subscriu els principis “water-wise” i, de fet, esdevé la primera ciutat d’Espanya i la trentena ciutat o regió arreu del món que fa el primer pas per esdevenir un indret “water-wise”.

Gari Villa-Landa ha assegurat que amb els criteris “water-wise” “ens referim a ciutats que fan servir l’aigua de manera intel·ligent, sostenible, amb una visió conjunta i un enfocament col·laboratiu on s’integren i es comprometen tots els agents.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’estudi s’ha fet a través d’una metodologia pròpia desenvolupada per Aigües de Barcelona i Cetaqua.

Notícia

Davant l'agreujament de la situació de sequera, l'Agència Catalana de l'Aigua ha activat un nou escenari (no previst inicialment en el Pla de sequera), per aplicar mesures transitòries i d’adaptació i endarrerir la declaració efectiva d’emergència.

Article

La Fundació Rivus posa a disposició l’exposició sobre els amfibis i rèptils aquàtics presents a les conques del Besòs i de la Tordera.

Butlletí