Gavà impulsa noves campanyes de sensibilització medioambiental

L'objectiu és millorar la gestió de residus orgànics i d’envasos i embolcalls
Font: Aj. Gavà
13/10/2009
El vostre municipi és també notícia? Envieu les vostres notícies a: redaccio@sostenible.es

Amb una exposició sobre la recollida selectiva de matèria orgànica que s'inaugura aquest 13 d'octubre, Gavà comença una campanya de sensibilització ciutadana encaminada a millorar la qualitat i quantitat de residus orgànics recollits a la ciutat. La mostra romandrà oberta a la Biblioteca Josep Soler Vidal fins al 17 d'octubre. Durant l'exposició es farà una crida perquè els ciutadans i ciutadanes portin una fotografia de com reciclen la fracció orgànica a casa seva. Aquestes fotografies complementaran l'exposició. Per agrair la implicació ciutadana, els participants rebran un davantal com a regal i entraran en un sorteig de tres equips d'hort urbà.

A més d'aquesta exposició la campanya sobre matèria orgànica inclou la instal·lació de punts de promoció de la recollida selectiva del 19 al 31 d'octubre a la plaça Major (del 19 al 23 d'octubre), Gavà Mar (el 24 d'octubre al matí) i plaça de Jaume Balmes (del 26 al 31 d'octubre). En aquests punts per agrair la col·laboració de la ciutadania es lliuraran una planta aromàtica, una bossa de compost i un paquet de bosses compostables. També es repartirà un cubell de 10 litres per recollir la matèria orgànica a les famílies nouvingudes.

La campanya també pretén fomentar entre la ciutadania i els comerciants un consum responsable, generador de menys residus i saludable. Per això, del 19 d'octubre al 6 de novembre es repartiran 300.000 bosses de nanses compostables entre els comerços per tal de repartir-les entre els seus clients en comptes de les tradicionals bosses de plàstic. Una altra acció es realitzar uns 200 tallers relacionats amb la recollida de la matèria orgànica en els centres d'educació infantil i primària de la ciutat.

Una "reciclafesta" que tindrà lloc el 7 de novembre a la plaça de Jaume Balmes posarà punt i final a aquesta campanya. Aquest acte festiu inclourà actuacions relacionades amb la recollida selectiva, activitats lúdiques, xocolatada i també punts d'informació. Durant la "reciclafesta" es farà el sorteig dels tres equips d'hort urbà entre les persones participants amb l'exposició sobre la matèria orgànica. Per al regidor de Medi Ambient, Javier Garcia Galcerán, "aquesta campanya pretén ser un nou reforç per millorar tant la quantitat d'orgànica recollida com la seva qualitat. També es pretén que els nouvinguts participin activament d'aquest model de recollida selectiva de la fracció de matèria orgànica".

Contra els envasos i embolcalls d'un sol ús
A aquesta campanya s'afegeix una altra de prevenció que parteix de la necessitat d'incidir sobre una de les fraccions dels residus que més ha augmentat de volum durant els darrers anys: els envasos i embolcalls d'un sol ús com bosses de plàstic, ampolles de plàstic, safates de porexpan i plàstic, envasos d'usar i llençar, etc. Aquests residus provoquen impactes ambientals i socials, a més de portar associat un model de consum molt ineficient des del punt de vista energètic.

Durant aquest mes d'octubre s'estan realitzant visites informatives a 250 comerços per a explicar-los els avantatges d'adherir-se a aquesta campanya i de les possibles mesures que poden introduir en els seus establiments com ara: no lliurar bosses de plàstic indiscriminadament, no tenir productes amb safates de plàstic o porexpan, vendre productes a granel, tenir a la venda productes en envasos retornables, etc. Segons Garcia Galcerán "la resposta del comerç gavanenc està sent molt positiva. Des de la regidoria tenim com a objectiu crear una xarxa de comerç verd i que els establiments comercials s'impliquin en el reciclatge de la mateixa manera que moltes escoles, que ja han inclòs en el seu pla d'estudis temes mediambientals especialment relacionats amb els residus i la necessitat de reduir, reutilitzar i reciclar, els tres grans eixos de la política ambiental de l'ajuntament".

Municipis: 

Relacionats

Acte
Notícia
Gavà s’adhereix a la V Marató d’Estalvi Energètic 2020

L’objectiu de la campanya és promoure bones pràctiques per aconseguir un canvi d’hàbits en l’ús responsable de l’energia i reduir un 10% els consums d’aigua, electricitat i gas en els equipaments. Quan finalitzi la campanya és calcularà l’estalvi aconseguit als diferents equipaments i aquest es destinarà a accions contra la pobresa energètica.

Butlletí