Gavà es dota d'un sistema pioner per verificar el correcte funcionament de l'aeroport

El sistema SIGMA permetrà visualitzar les trajectòries dels avions en temps real i alhora avaluar el seu impacte acústic
Font: Aj. Gavà
10/02/2009 - 00:00
El vostre municipi és també notícia? Contacteu amb nosaltres: redaccio@sostenible.es

L'alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, ha presentat el sistema SIGMA (Sistema Integrat de Gestió Mediambiental Aeroportuari), que permetrà l'ajuntament conèixer, en temps real, les trajectòries dels avions que operen a l'aeroport del Prat i l'impacte acústic que generen quan sobrevolen Gavà.

El nou sistema està format per dues estacions de medició sonora de les operacions de les aeronaus en les dues configuracions que afecten el terme municipal de Gavà, ubicades als extrems est i oest del barri de Gavà Mar. També consta d'una estació receptora que capta la localització dels avions sigui quina sigui la configuració que utilitzin.

És la primera vegada que s'implementa a Catalunya un sistema d'aquestes característiques, pioner a l'Estat espanyol quant a la visualització de les traces radar en temps real a través d'una aplicació que podrà integrar-se al web de l'Oficina Municipal de Seguiment de l'Aeroport (OMSA). Aquesta aplicació permetrà veure en temps reals tant les trajectòries dels avions en les operacions d'enlairament i aterratge (traces web) com la seva desviació respecte la ruta establerta. També es podrà conèixer el nivell equivalent del sobrevol que s'estigui visualitzant en aquell moment. A hores d'ara no existeix cap visualització web de traces radar a Espanya.

La implementació del nou sistema té lloc dos anys després de la posada en funcionament de l'OMSA. Segons l'alcalde, "ens dotem ara d'un mecanisme que ens proporciona unes dades pròpies i objectives sobre el funcionament de l'aeroport. No hem tingut mai un accés directe a les dades amb què treballen els gestors de l'aeroport quant a les trajectòries de les aeronaus ni tampoc la verificació del grau d'acompliment dels acords assolits en els diferents fòrums de decisió per part dels operadors". Balsera ha reiterat que "com a ajuntament tenim l'obligació de verificar que els acords es respectin, uns acords als quals nosaltres també ens hem vinculat, i denunciar els incompliments".

El 2008 es van fer les primeres proves per calibrar els equips i verificar els resultats i en breu s'iniciarà la instal·lació definitiva del sistema que s'allargarà durant uns dos mesos. La fase final d'implementació consistirà en la integració de l'aplicació al web de l'OMSA.

--
Notícies relacionades:
AENA aplicarà la configuració de vols defensada per Gavà
Gavà porta el soroll dels avions del Prat fins el Tribunal Suprem
Els avions modificaran els enlairaments per reduir la contaminació acústica a Gavà

Municipis: 

Relacionats

Article


La BaixCicletada tindrà lloc el dia 1 d’octubre en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible que se celebra del 16 al 23 de setembre. Es tracta d’una activitat gratuïta oberta  tothom que vulgui gaudir d’un recorregut en bicicleta pel Baix Llobregat.  

Acte
15/09/2023 - 08:25
Notícia

En el marc del projecte Ecoindústria s’ha posat en marxa una important actuació per realitzar una diagnosi exhaustiva en els polígons industrials dels ajuntaments del Delta del Llobregat en relació a l’economia circular.

Butlletí