Gavà debat sobre la renaturalització dels pobles

Font: Ajuntament de Gavà

11/12/2018 - 17:25

Prop d’un centenar d’experts han pres part aquest matí en la tercera Jornada tècnica d’espais naturals. La sessió de treball s’ha desenvolupat als baixos dels Museu de Gavà i ha estat dedicada a la renaturalització dels pobles. La jornada ha servit per donar a conèixer solucions urbanes basades en la natura, que és un concepte que els darrers anys ha emergit amb força especialment en el context de les ciutats verdes, la resiliència urbana o la urbanització sostenible.

Segons la Comissió Europea, aquestes solucions són les accions inspirades, basades o copiades de la natura, que utilitzen o milloren solucions existents per afrontar diversos reptes ambientals, socials i econòmics de manera sostenible i eficient.

La sessió volia aprofundir en aquest concepte i compartir experiències i reptes sobre la seva aplicació en el context urbà.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha estat l’encarregada de presentar aquesta jornada destacant que “Gavà és en definitiva un exemple de com és possible fer créixer i fer progressar una ciutat però tenint en compte aquests criteris de sostenibilitat i de respecte a l’entorn, el territori i el medi ambient”.

Sánchez ha recordat en aquesta mateixa línia que “si bé ara es parla molt dels objectius de desenvolupament sostenible, nosaltres molt abans de que es comencés a parlar d’aquests objectius ja vam plantejar un model de creixement de la nostra ciutat respectuós amb l’entorn natural”.

Armand Ribes, cap del departament de Medi Ambient, Mobilitat i protecció Civil de l’Ajuntament de Gavà, ha volgut destacar de la seva banda que aquesta nova manera més natural de resoldre problemes urbans “s’està veient que és molt millor buscar solucions basades en la natura perquè la natura suporta millor les variacions i té un menor cost de manteniment i també menys impacte”.

Un exemple pràctic de tot això serien les dunes de Gavà que, segons explica Ribes, “és un espai públic que és el que trobaríem en aquest lloc si no s’hagués urbanitzat, per tant la vegetació és la que hi hauria i no s’ha de regar, i al mateix temps és un medi que quan hi ha temporals i mou la sorra s’adapta millor, i fins i tot ens serveix de defensa enfront els temporals o el canvi climàtic”.

Aquestes jornades tècniques d’espais naturals estan promogudes per la Diputació de Barcelona i es celebren des de fa 25 anys. Enguany són les terceres que s’han portat a terme, les altres dues es van fer a Montesquiu i a Barcelona.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Opinió

La carretera també és paisatge. I ho és perquè al segle XXI, el paisatge no és cap arcàdia, sinó qualsevol part del territori tal i com la percep la població, el caràcter del qual és el resultat de l’acció i la interacció de factors naturals i/o humans.

Notícia

La Diputació de Barcelona celebra l’aprovació, l'1 de juny, del decret del Govern de la Generalitat d’ampliació del Parc Natural del Montseny i del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) dels Cingles de Bertí, com administració gestora d’aquestes espais naturals pel que significa una millora important per la conservació del patrimoni natural compatible amb l’aprofitament dels recursos i les activitats de les persones que hi viuen. El decret incrementa el 55,37 % la superfície del Parc i la fa coincidir amb els límits del PEIN.

Article

La nova Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica té per objectiu global arribar a la naturalitat climàtica el 2050 amb una energia 100 % elèctrica. Què implica l’entrada en vigor d’aquest text? Ho desgranem a continuació.

Butlletí