[FSM 2004] Un polèmic projecte de multi-transvasament a l'India centra el debat sobre l'aigua

20/01/2004 - 00:00
El simposi de dos dies sobre gestió del l'aigua que es va fer entre dissabte i diumenge, 17 i 18 de gener, al Fòrum Social Mundial es va centrar, en una bona part, en el polèmic i faraònic projecte de multi-transvasament que el govern indi vol aplicar en vuit punts:
> Damanganga-Pinjal > Par-Tapi-Narmada > Ken-Betwa > Pamba-Achankovil-Vaippar > Sarada-Yamuna > Godavari (Polavaram) - Krisha > Krishna (Nagarjunasagar) - Pennar > Krishna (Srisailam) - Pennar
El projecte impulsat per Nova Dehli ha despertat una gran inquietud en el moviment ambientalista indi, tal i com es demostra en aquesta plana. Els defensors del pla argumenten que el transvasament permetrà millorar els cabals dels pobres rius del sud, tot millorant l'accés a l'aigua a un gran nombre de persones. Els detractors, però, lamenten que no hi ha prou estudis damunt la taula i que hi ha aspectes, com els efectes sobre el canvi climàtic, que ni tan sols s'han tingut en compte. També temen grans desplaçaments de persones i un augment de les tensions amb els països limítrofs. Com a prova, citen els polèmics projectes de les preses a la Vall de Narmada i a Sardar Sarovar. Indymedia India recull les declaracions de Peter Bosshard, de la Xarxa Internacional de Rius, que assegura que 'tot i ser el projecte de transvasament de més magnitud del món, el procés ha estat antidemocràtic i poc transparent. Les alternatives aportades van des del la lògica millora de les polítiques d'estalvi i de gestió de recursos hídrics a la inversió en plantes de dessalatge d'aigua de mar. En tot cas, el debat, i això es va veure en la discussió al Fòrum, estaria entre les grans infrastructures i models d'actuació de menys magnitud però, en canvi, amb una major flexibilitat i sensibilitat ambiental i social. El simposi, una de les activitats que més expectació han generat al FSM, l'ha organitzat conjuntament el South Asian Dialogues on Ecological Democracy, el South Asia Network on Dams, Rivers and People, The Ecological Foundation, Swadeshi Trust, Toxics Link o l'International Rivers Network.

Relacionats

Butlletí