França ja té el seu pla d’adaptació al canvi climàtic

Font: ecodiario.eleconomista.es
21/07/2011 - 00:00
El govern francès ha presentat aquest 20 de juliol un pla de cinc anys per adaptar el país a l'escalfament climàtic. El projecte ha estat dissenyat tenint en compte les prediccions de Météo France i l'Institut Pierre-Simon Laplace que han previst un increment de les temperatures de dos a 3,5 graus d'aquí a final de segle. Aquest programa francès, proveït de 230 mesures, es basa en quatre grans eixos: economia i optimització de l'aigua, la salut, ordenament del territori i l'atenció als boscos i les seves espècies.
"França és la primera a fer un pla d'adaptació al canvi climàtic", va destacar en la presentació a la premsa la ministra d'Ecologia, Nathalie Kosciusko-Morizet, que va donar compte dels dos elements bàsics del projecte: reduir les emissions causants de l'escalfament i prevenir els riscos humans, ambientals, materials i financers.

El conjunt de les mesures previstes per al període 2011-2015 tindrà un cost directe de 171 milions d'euros, als quals s'afegeixen 391 milions en les anomenades "inversions de futur" en el terreny de la biodiversitat, la sanitat o l'agricultura, i els 500 milions del pla contra la sequera.

Un pla per afrontar el futur
Entre les principals mesures hi ha la d'estalviar un 20% d'aigua en l'horitzó de 2020 amb la recuperació de les aigües de pluja, la detecció i reducció de les fuites en les conduccions, la reutilització de les aigües usades o una optimització dels sistemes de refrigeració de les centrals nuclears.

En el terreny sanitari, es desenvoluparà la vigilància dels pòl·lens i de certs insectes vectors de l'augment de les al lèrgies i d'altres malalties, i es crearà un grup d'alerta.

La política d'ordenació del territori tindrà en compte per a la realització o la reforma d'infraestructures la pujada del nivell del mar amb el risc d'inundació de superfícies costaneres, el deteriorament de les carreteres per fenòmens meteorològics extrems o la deformació dels rails per la calor . Per prevenir els incendis forestals, es diversificaran les espècies d'arbres i es privilegiaran les espècies resistents.

El cost econòmic del canvi climàtic
Segons un estudi del Ministeri d'Ecologia francès, l'impacte acumulat de l'escalfament climàtic a França tindrà un cost de "diversos milers de milions d'euros anuals" a causa en primer lloc a pèrdues en el sector agrari per la sequera, que anul·laran els guanys de productivitat ( les pèrdues podrien arribar al 20% en el blat de moro el 2011).

La pujada del nivell del mar a un metre afectaria "milers de vivendes i empreses" a la regió de Llenguadoc Rosselló (sud) i es perdrien carreteres nacionals d'un valor estimat en 2.000 milions d'euros. A més, en les zones amb escassetat d'aigua el dèficit serà a partir del 2050 de 2.000 milions de metres cúbics.

"Si no ens preparem, els costos i els danys seran molt superiors", va advertir Kosciusko-Morizet, qui ha opinat que el pla combina "accions d'anticipació concretes i mesures de vigilància i de coneixement del medi ambient".

La vigília de la presentació del pla, l'Executiu francès va organitzar a Brest (nord-oest) una reunió del Grup d'Experts Intergovernamentals sobre el Canvi Climàtic (IPCC) que van assenyalar que a França d'aquí a finals de segle un escalfament d'almenys dos graus centígrads és ja inevitable.

Cal destacar que les noves mesures complementaran el pla clima dirigit a atenuar l'impacte del mateix contingut dins de Le Grenelle Environnement

 

Relacionats

Notícia

Els resultats mostren que el risc que succeeixin aquests fenòmens augmentarà significativament en les dècades vinents a moltes regions del món i posen en relleu la importància d'adoptar les estratègies necessàries per reduir els impactes del canvi climàtic antropogènic.

Notícia

Enguany l’abundància de papallones a les ciutats és molt menor, les plantes s'assequen per la manca d'aigua i aquests animals es queden sense aliment.

Notícia

L’objectiu és ajudar a reduir la calor per protegir la salut del veïnat davant els efectes del canvi climàtic. Els projectes es poden presentar fins al 14 de juliol i les propostes guanyadores es testaran el 2024.

Butlletí