Forum sobre Medi Ambient i Món Local o com preparar-se per al canvi de cicle

Sostenible.cat
21/03/2011 - 00:00

‘Estem en un moment de transició, un canvi de cicle global, on els governs locals tenim la millor posició per actuar' Amb aquestes paraules Antoni Fogué, president de la Diputació de Barcelona, donava el tret de sortida al II Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local. Energia i Sostenibilitat: Nous temps, noves oportunitats. Ho feia acompanyat a la taula de Joan Antoni Baron, alcalde de Mataró i diputat de la Diputació de Barcelona, i Lluís Recoder, conseller de Territori i Sostenibilitat.

Si alguna cosa ha quedat clara en aquesta sessió d'inauguració és que el món afronta un moment de canvi sense precedents, marcat per un canvi climàtic, que com subratllava Fogué, està ja acceptat i reconegut, i una crisi econòmica i financera, que és una crisi de model. Però també per altres coordenades a casa nostra com ara, citava Fogué ‘l'envelliment de la població o els moviments migratoris'. Tot això fa que es puga parlar realment d'un canvi de cicle a nivell global, també de les estructures públiques i privades.

Però, destacava el president de la Diputació de Barcelona, també està canviant el paradigma del binomi global-local. Els governs locals ja no som només executors d'allò que es ‘pensa a nivell global' sinó que ‘estem en la millor posició per fer una política global d'acords' més que els Estats. Una prova de la facilitat per arribar a acords és sens dubte l'èxit del Pacte d'Alcaldes.

També ha posat com a model el Pacte d'Alcaldes Joan Antoni Baron, qui ha subratllar queel món local vol jugar en aquest repte pel canvi de paradigma energètic'. I ha posat èmfasi en el paper privilegiat dels ciutadans: "La complicitat dels ciutadans és imprescindible. Aquest repte es solucionarà des de la cuina de les cases."

Lluís Recoder, ha reconegut que 'el desafiament energètic és el més gran dels reptes de la humanitat aquest segle XXI' I ha demanat ‘un debat seré i amb rigor per afrontar el debat energètic des de la sostenibilitat. ‘Hem de respondre tots', - ha subratllat, des de les administracions a universitats, empreses, ciutadans. Respecte al govern local ha demanar proacció, i ha volgut fer un recorregut per aquelles iniciatives: de les ordenances socials al model de xarxes intel·ligents (pel futur), acords de custodia del territori, experiències de district heating... que són exemples de que els municipis fan els deures. També ha volgut destacar el Pacte d'Alcaldes com a posicionament del món local en clau europea i com els municipis barcelonins són massivament pioners a promoure l'adhesió a aquest pacte.

‘Cal anar més enllà. Impulsar oportunitats que tinguin retorn'. També s'ha compromès des de la Generalitat a ajudar als governs regionals i locals a tenir el paper que els pertoca, i ha subratllar que el govern està treballant perquè l'economia verda dibuixi nous camins per emprendre.

Amb aquestes idees s'ha donat el tret de sortida al Fòrum, aquest espai de trobada de les persones que treballen per la sostenibilitat des de l'àmbit més proper a les persones. Les conferències i debats s'estan desenvolupament, durant avui 21 de març i demà 22, al TecnoCampus de la ciutat de Mataró.

Relacionats

Butlletí