Foodback, el centre d’aprofitament alimentari de Mercabarna

04/04/2022 - 10:51

Foodback, amb 900 metres quadrats de superfície, pretén multiplicar per 2,5 l’aprofitament alimentari a Mercabarna en 5 anys. Al centre s’hi trien fruites i hortalisses excedentàries aportades per les empreses majoristes del gran mercat per donar-los una segona vida. Després d’aquest triatge, els productes aprofitables per al consum humà es distribueixen a entitats socials de tot Catalunya.

El nou equipament, que va entrar en funcionament l’1 de febrer, és un projecte pioner, innovador i ambiciós de bioeconomia circular, de gran impacte ambiental i social, i té els objectius següents:

  • Reduir els residus orgànics vegetals.
  • Implicar les empreses de Mercabarna en la lluita conjunta contra el malbaratament alimentari.
  • Garantir la traçabilitat de la gestió dels productes excedentaris i la seguretat alimentària.
  • Professionalitzar el triatge, a partir dels criteris fixats per la Càtedra UPC-Mercabarna, i afavorir la inserció laboral.
  • Garantir la distribució d’aliments recuperats per a persones en situació de vulnerabilitat a través d’entitats socials.
  • Contribuir als objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030.

Aliances i suports de múltiples entitats i institucions 

Foodback és el resultat de la suma d’esforços publicoprivats a partir de l’aliança amb Formació i Treball, que durà a terme la tasca de facilitar la inserció de persones en situació de vulnerabilitat per fer el triatge, i el Banc dels Aliments, que coordinarà la distribució alimentària, a més de Càritas, la Creu Roja i el programa municipal Alimenta.

També té el suport de la Fundació “la Caixa”, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat i Assocome, l’Associació d’Empreses Majoristes de Mercabarna.

 

Una estratègia per garantir l’alimentació sostenible

Aquesta iniciativa és només una de les accions que es deriven d’un estudi que Mercabarna va encarregar el 2015 a la Universitat Autònoma de Barcelona, l’empresa Spora Synergies i la Plataforma Aprofitem els Aliments. Una de les iniciatives que s’han dut a terme ha estat la ubicació del Banc dels Aliments en un nou espai, que ha permès duplicar-ne la superfície. Si voleu descobrir altres accions, consulteu aquest informe.

La lluita contra el malbaratament també forma part de l’Estratègia d’alimentació sostenible Barcelona 2030, un document aprovat aquest gener i que serà el full de ruta municipal durant els vuit anys vinents en matèria de polítiques alimentàries. És una eina per fer front a l’emergència climàtica i per donar continuïtat a les activitats i projectes que es van desenvolupar l’any passat amb motiu de la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible. Podeu consultar altres iniciatives municipals sobre aquest àmbit aquí.


 

Municipis: 

Relacionats

Article

Directori de comerços, mercats, restaurants i d'altres recursos que ofereixen productes d'alimentació sostenible i la possibilitat de consum de proximitat a la ciutat de Barcelona.

Notícia

S’acompanya a infants i famílies a adquirir bons hàbits alimentaris i a revertir el 58% de malbaratament alimentari registrat a les llars catalanes

Article

Per primer cop s’ha quantificat la petjada de carboni que genera l’alimentació a la ciutat de Barcelona. Un estudi elaborat per Barcelona Regional, amb la col·laboració d’Inèdit, exposa que el consum de begudes i aliments a la ciutat (incloent-hi la producció, l’envasat i la distribució i, per tant, també tenint en compte les emissions generades fora de l’espai geogràfic de la ciutat) suposa l'emissió de 2,5 milions de tones anuals de diòxid de carboni (CO2).

Butlletí