Finalitza el projecte “dunes híbrides” a les platges del Baix Llobregat

Font: elbaix.cat
30/07/2014 - 00:00

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha donat per acabada la primera fase d'actuacions portades a terme a les platges metropolitanes, per tal de recuperar alguns dels paisatges dunars, característics d'algunes d'aquestes platges, i que en els últims anys havien quedat molt danyats per culpa de l'acció humana, dels animals de companyia i de les espècies invasores, sobretot vegetals.

L'actuació sobre les dunes de les platges metropolitanes va començar el mes de maig, i la present fase ha durat fins aquest mes de juliol.

Aquesta s'emmarca dins del projecte de recerca europeu OPERAs, centrat en els serveis ecosistèmics, és a dir, els serveis que donen els espais naturals als habitants i usuaris.

Fins ara s'ha actuat sobre 17 zones diferents d'intervenció, a les zones dunars de les platges de CastelldefelsGavà i Viladecans, així com a la barra de sorra de la desembocadura del Besòs.

En total s'ha intervingut sobre més de 1.500 m linials de platja, afectant una superfície d' uns 15.000 m2.

Les feines han consistit en la remodelació, amb mitjans mecànics, de les dunes, que estaven estabilitzades però molt deteriorades a causa de les plantes invasores i ruderals. A banda de retirar aquest tipus d'espècies perjudicials, també s'ha realitzat laplantació de més de 2.000 plantes característiques de les zones dunars.

Per protegir les zones més complexes s'hi han instal·lat més de 200 metres de corda units per estaques de fusta, que ajuden a delimitar els espais.

Un vessant important del projecte es la comunicació a la ciutadania. Per augmentar la consciència sobre el valor d'aquests espais a l'àmbit metropolità, s'han senyalitzat les zones d'actuació amb 56 cartells informatius, i s'ha informat també a traves de mitjans digitals:

www.twitter.com/volemdunes

www.slideshare.net/ConsultoraSGM/volem-dunes

www.croma.org.es/index.php/volemdunes

El projecte de recuperació està present en en el Programa Metropolità d'Educació per a la Sostenibilitat, amb l'activitat "Les dunes litorals, un ecosistema viu".

A partir del setembre es reprendran les actuacions a la platja del Prat de Llobregat i de Viladecans, un cop finalitzat el període cria d'aus protegides, com el corriol camanegre, amb el rejoveniment i creació de noves dunes. També és realitzarà una nova campanya de plantació de vegetació dunar com el borró (Ammophila arenaria).

Abans de final d'any, l'AMB organitzarà un workshop internacional sobre les dunes i els seus valors ambientals i socials.

Relacionats

Notícia

Aquest procés té l'objectiu de consensuar amb la ciutadania quins seran els criteris que han de regir el desenvolupament urbanístic dels barris en el propers 20 anys. 

Notícia

L'Ajuntament de Castelldefels ha iniciat una campanya per conscienciar la població que bona part dels residus que s'aboquen al carrer acaben a les platges i al mar.

Notícia

L'Ajuntament de Castelldefels ha atorgat les llicències de 12 guinguetes de temporada de platja que s'han d'integrar amb l'entorn mariner. La nova concessió, de 2022 a 2025, inclou criteris com el consum d'energies renovables i l'estalvi energètic i la col·laboració amb entitats de la comarca i de l'àrea metropolitana. 

Butlletí