Exposició de bones pràctiques per prendre'n nota

L'edifici del Rellotge de la Diputació de Barcelona mostra els projectes espanyols seleccionats per als premis Dubai 2006
Sostenible.cat
04/02/2009 - 00:00

Fins al 6 de febrer es pot visitar a Barcelona l'exposició "Bones pràctiques per millorar les condicions de vida", que recull els projectes espanyols seleccionats per als premis Dubai 2006. L'objectiu d'aquesta mostra és donar a conèixer experiències que ja s'han posat en marxa en altres punts de l'estat i que han estat eficaces, per tal que les institucions públiques o les organitzacions socials puguin imitar-les. A la inauguració hi van estar presents Joan Antoni Baron, president delegat de l'àrea de medi ambient de la Diputació de Barcelona, Ángela de la Cruz, subdirectora general d'urbanisme del ministeri d'habitatge espanyol i Justo García Navarro, comissari de l'exposició.

Els premis Dubai s'atorguen cada dos anys per part del Comitè Hàbitat de les Nacions Unides i la municipalitat de Dubai -tot i que la ciutat no és precisament un bon exemple de sostenibilitat-, i donen reconeixement internacional a deu mesures que ja estiguin funcionant per millorar la vida als nuclis habitats. Els guardons contemplen aspectes com l'urbanisme, l'habitatge, el desenvolupament sostenible i la lluita contra l'exclusió social, i es valora especialment la integració de tots aquests factors. A més d'aquesta desena de grans premis, el comitè també valora un centenar d'experiències com a "best", i unes altres com a "good", i totes aquestes passen a integrar una base de dades de bones pràctiques

Aquesta exposició inclou un plafó explicatiu per cadascuna de la trentena d'experiències que es van presentar l'any 2006 des de l'estat espanyol, sis de les quals són catalanes.

Cas a cas, amb detall
Cada plafó especifica el tipus d'iniciativa, qui i com la va portar a terme (institucions públiques, entitats socials o una col·laboració), les característiques de la població que se n'ha beneficiat i el reconeixement que va obtenir del jurat dels premis Dubai. El fòrum ciutadà de Parla, a Madrid, on tots els sectors socials havien participat en la revisió del pla general d'ordenació urbana, va rebre un dels premis de l'any 2006. Cinc aportacions més van rebre l'etiqueta de "best", tres d'elles catalanes: l'aposta pel model de ciutat compacta i contenció del creixement urbanístic de Sant Boi de Llobregat, la restauració d'àrees periurbanes a Santa Coloma de Gramenet i el tractament integral de persones transeünts cròniques sense sostre de la ciutat de Barcelona.

La resta d'exemples inclouen programes ambientals i de sostenibilitat, com ara l'estalvi d'aigua als nuclis urbans, la creació d'urbanitzacions d'habitatges 'ecològiques', una xarxa d'escoles amb plaques fotovoltaiques o el condicionament d'àrees naturals recreatives a l'àmbit rural. Pel que fa als projectes de caire més social, destaquen els d'eradicació de les barraques, el voluntariat de joves per ajudar la gent gran i la integració de població femenina a llocs de treball tradicionalment masculins.

Bons resultats de les experiències espanyoles
A les set edicions que s'han celebrat fins ara dels premis Dubai sempre hi ha hagut un premiat d'origen espanyol, i una bona quantitat d'experiències seleccionades entre les cent més interessants del món.

Fa poques setmanes es va fallar l'edició 2008, en la qual es va guardonar la xarxa espanyola de ciutats pel clima de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Amb les bones pràctiques d'aquesta darrera convocatòria es farà també una exposició itinerant que començarà a rodar, probablement, després de l'estiu.

L'exposició "Bones pràctiques per millorar les condicions de vida" es troba a l'Edifici del Rellotge de la Diputació de Barcelona, al carrer Urgell 187.

AdjuntMida
Image icon expodiBa.jpg12.02 KB

Relacionats

Butlletí