Europa incompleix la directiva de qualitat de l'aire

La meitat dels membres de la UE superaran aquest any els límits legals de contaminació de l'aire establerts per la Directiva NEC
Redacció
10/05/2010 - 00:00

Al voltant de la meitat dels membres de la UE superaran aquest any un o més dels límits legals de contaminació de l'aire establerts per la Directiva NEC sobre sostres nacionals d'emissions. Segons dades recents recopilades per l'Agència Europea del Medi Ambient (AEMA), 11 països de la Unió Europea, entre ells Espanya, estimen que durant aquest any, superaran aquest límits en quantitats significatives.

Dels quatre contaminants regulats per la Directiva NEC, els Estats membres tenen especials dificultats per complir els límits d'emissió d'òxids de nitrogen (NOx), a causa fonamentalment del creixement del sector del transport per carretera. De fet, només 16 països esperen assolir els seus respectius límits màxims de NOx. En aquest sentit, diversos Estats membres, entre ells Eslovènia, Suècia i el Regne Unit, esperen superar els seus respectius límits màxims de NOx per marges petits (menys de 5%), però altres com França i Espanya per un 32% i 28%, respectivament; i en altres casos, com Irlanda o Bélgica superaran el 40%.

Cal destacar que la Directiva NEC estableix límits legals a l'emissió de quatre contaminants: diòxid de sofre (SO2), òxids de nitrogen (NOx), compostos orgànics volàtils diferents del metà (NMVOCs) i amoníac (NH3). Aquests contaminants provoquen danys a la salut humana i el medi ambient. L'Estat Espanyol incomplirà durant aquest any tres dels límits, ajustant-se només als de diòxid de sofre. Podeu consultar aquí el llista de projeccions dels diferents Estats membres

Relacionats

Article
El documental "Something in the air" examina l’element més essencial per a la nostra supervivència, mostrant què hi ha a l’aire que respirem, els efectes que té sobre el nostre cos i com les noves tecnologies i un públic motivat canvien l’equació per millorar.
Opinió

Les ciutats són l’escenari del repte social, ambiental i econòmic que suposa la mobilitat sostenible. És el moment d’aplicar noves fórmules com l’ús compartit de vehicles, el foment de la bicicleta, els desplaçaments a peu o models urbanístics com les superilles; i també de promoure eixos verds i transports col·lectius electrificats.

Butlletí