Europa dedica aquesta setmana a l'energia sostenible

L'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona proposa diferents activitats en els municipis adherits al Pacte d'Alcaldes/esses
Redacció
22/03/2010 - 00:00

L'any 2005 la Comissió Europea va iniciar la campanya "Energia Sostenible per a Europa" (Sustainable Energy Europe Campaign), de la qual la Setmana de l'Energia, que enguany es celebra del 22 al 26 de març, n'és la punta de llança. L'objectiu és debatre, analitzar i repensar la nostra relació amb l'energia -estalvi i eficiència, renovables, combustibles alternatius, transport net-, però també sensibilitzar a la ciutadania sobre l'estreta relació que hi ha entre l'ús que en fem de l'energia i el canvi climàtic.

En aquest sentit, la Diputació de Barcelona, a través de l'Àrea de Medi Ambient, proposa diferents activitats en els municipis que s'han adherit al Pacte d'Alcaldes/esses per l'Energia, una iniciativa que pretén impulsar els ambiciosos objectius de la Comissió Europea en matèria d'estalvi energètic i foment de les energies renovables establerts per al 2020 (més informació sobre el Pacte d'Alcaldes/esses).

Concretament, es tracta de 30 xerrades sobre eficiència energètica domèstica, 30 sessions de cine fòrum, presentades per la geògrafa ambiental Míriam Romero, i de 12 representacions de l'obra Igrígor, la Terra s'escalfa, de la companyia de teatre Entresòl. Es tracta d'una funció adreçada a alumnes dels cicles mitjà i superior de primària que pretén estimular l'eficiència energètica i la reducció de les emissions de CO2.

Les sessions de cine-fòrum projectaran la pel·lícula Romandrem a la Terra (Nous resterons sur Terre), una producció francesa seleccionada i cedida a la Diputació de Barcelona pel Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient (FICMA), i amb la intervenció de l'ecòleg James Lovelock, el filòsof Edgar Morin, i els premis Nobel Mikhail Gorvachev i Wangari Maathai.

Les xerrades d'eficiència energètica domèstica volen donar a conèixer algunes receptes senzilles per estalviar energia a casa, reduir les factures del gas i l'electricitat i, sobretot, per fer servir l'energia d'una forma més eficient i així disminuir les emissions de CO2 que contribueixen al canvi climàtic. Consulteu aquí el calendari de totes les activitats.

Dossier de comunicació
D'altra banda, la corporació ha posat a disposició dels seus municipis un recull de recursos de comunicació per a la sensibilització ciutadana:

-Guia de l'usuari contra el canvi climàtic: publicació que presenta a la ciutadania tot un seguit de mesures d'actuació quotidiana encaminades a transformar els usos domèstics vinculats a l'energia, amb l'objectiu de demostrar que es pot gaudir dels mateixos serveis amb un consum energètic menor i una menor emissió de gasos d'efecte hivernacle.

-Pla de comunicació dels PAES: els municipis adherits al Pacte d'Alcaldes/esses han d'elaborar un Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES), establint les estratègies i actuacions a seguir per aconseguir els objectius de reducció establerts per la Comissió Europea. Aquest document tècnic facilita l'elaboració dels plans de comunicació a la ciutadania associats als PAES.

-Agenda Escolar Europea i Calendari sobre el Canvi Climàtic: aquests materials d'educació ambiental s'han dedicat enguany al canvi climàtic. S'han distribuït en més de 120 municipis, amb la col·laboració de la província de Chieti (Itàlia), el Consell de Mallorca i la Diputació d'Osca.

-Els PAES a la província de Barcelona: fullet que recull els resultats preliminars dels primers PAES completats a la província, amb dades a novembre de 2009.

La setmana als municipis
Sostenible.cat anirà fent el seguiment de la Setmana de l'Energia Sostenible al món local. De moment, aquí teniu alguns exemples de les activitats de divulgació i/o jornades que es celebraran durant aquests dies:

Setmana de l'energia a Mataró | Sabadell | Vilanova i la Geltrú | Granollers | Avià | Terrassa | L'Hospitalet de Llobregat | El Masnou | Badalona | Santa Perpètua

L'hora del planeta 2010

Després de la decepció que va suposar la cimera de Copenhaguen -que va acabar sense acords vinculants-, l'organització ecologista WWF convoca per aquest dissabte 27 de març, a les 20:30 hores, una nova acció global contra el canvi climàtic. Sota el lema Apaga la llum, encén el planeta, proposen apagar l'interruptor i quedar-nos a les fosques durant una hora com a senyal de protesta. S'espera que participin més de mil milions de persones en 6.000 ciutats de tot el món, entre elles molts municipis catalans.

Etiquetes: