Estudien crear una plataforma oceànica multiús que generi energia, aigua i aliments

20/01/2012 - 00:00

Generar en alta mar energia de manera renovable per mitjà de la força de les onades i el vent i aixecar-hi granges i piscifactories o plantes potabilitzadores d'aigua són els ambiciosos reptes de la plataforma oceànica multiús H2Ocean, que un consorci de firmes vol convertir en realitat en una dècada. Aquest grup de 17 empreses de cinc països, liderades per la catalana AWS Truepower SL -sorgida com a 'spin-off' al Parc Científic de la UB-, està darrere del projecte que ara es troba en la seva primera fase de disseny, que durarà uns tres anys i que compta amb un pressupost de 6 milions d'euros, cofinançat per la Comissió Europea.

Es preveu que la plataforma, que podria ubicar-se al mar Mediterrani, tingui una superfície d'uns 300 metres quadrats, de la mida de dos petroliers. Durant aquests tres anys s'haurà de dissenyar el prototip de la infraestructura, així com els llocs més adequats per a la seva ubicació (en un punt més o menys pròxim a la costa), ha explicat el vicepresident de Negoci Internacional d'Europa i Amèrica Llatina de AWS Truepower, Joan Aymamí.

Una de les metes, generar hidrogen
Aymamí ha assenyalat en la presentació del projecte, realitzada a Barcelona, que una de les principals metes és la generació "in situ" d'hidrogen, "el carburant del futur, creat a partir de l'energia eòlica i l'onatge. Els seus excedents, els que no s'utilitzin en la pròpia plataforma, es podran transportar en piles per al seu ús en terra ferma (per a combustible de vaixells, cotxes i altres usos). El concepte H2Ocean eliminarà els problemes de transmissió de les energies renovables que es produeixen al mar (parcs marins) i evitarà els sistemes de cables que suposen un elevat cost econòmic en les infraestructures i fan augmentar el preu de l'energia.

Joan Aymamí ha remarcat que l'aprovació del projecte per part de la Comissió Europea dins del setè programa marc és un reconeixement als esforços d'innovació de la companyia.

Un projecte liderat per una empresa catalana
L'empresa catalana AWS Truepower (antiga Meteosim Truewind) es va crear el 2007 a partir d'una 'spin-of' de la UB -Meteosim- i la nord-americana AWS Truewind, i en la seva cartera de clients es troben ja firmes com, Acciona, Gas Natural Fenosa, EON o el Banc Mundial. La firma té la seu al Parc Científic de Barcelona, encara que disposa d'oficines als EUA, l'Índia, Mèxic, l'Equador i l'Argentina, i ocupa actualment a un centenar de persones. Juntament amb AWS Truepower, el consorci el formen altres empreses i organismes entre les quals destaquen diversos departaments de la Universitat de Valladolid i la Universitat d'Oviedo, així com firmes i institucions del Regne Unit, Alemanya i Dinamarca.

Etiquetes: 

Relacionats

Acte
18/05/2023 - 18:30
Auditori del museu de la ciència del Cosmocaixa
Article

Està ubicada a Can Comamala i ofereix assessorament a particulars i empreses per transformar immobles perquè siguin més eficients energèticament.

Butlletí