Espanya revisarà la seguretat de totes les nuclears i el seu risc sísmic

Font: EFE Verde

16/03/2011 - 00:00
El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ha anunciat que el Govern ha encarregat una revisió completa de totes les centrals nuclears espanyoles, així com informes sobre el risc sísmic i d'inundació a què puguin estar sotmeses aquestes instal.lacions. De manera prioritària, els estudis es faran a la central nuclear de Cofrents (València).
Ho ha fet en el ple del Congrés, en resposta a una pregunta del diputat d'IU, Gaspar Llamazares, que ha acusat l'Executiu d'estar "creuat de braços" mentre tot Europa està prenent mesures davant la crisi nuclear desencadenada al Japó pel terratrèmol.

Sebastián ha anunciat que, de forma prioritària, els estudis es faran a la central nuclear de Cofrents (València), la vida útil de la qual es va prorrogar deu anys justament la vigília del terratrèmol del Japó.
"En línia amb el debatut a la Unió Europea, es va a procedir a una revisió dels sistemes de seguretat de totes les centrals de l'Estat per aplicar les lliçons que d'aquest succés es puguin derivar", ha manifestat el titular d'Indústria. També ha explicat que l'Executiu ha demanat un estudi complementari de risc sísmic i un altre sobre risc d'inundació, igualment relatiu a les nuclears espanyoles.

En el cas de la central de Cofrents una instal lació similar a la d'Fukushima, afectada pel terratrèmol del Japó, Miguel Sebastián ha subratllat que els estudis complementaris tindran caràcter "prioritari". I tot seguit ha confirmat que la pròrroga de la vida útil d'aquesta central es va aprovar en la vigília del sisme del Japó.

Dins d'aquestes mesures també s'ha demanat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que analitzi "l'impacte de la nova situació" sobre les condicions incloses en l'autorització de la pròrroga de Cofrents, "per si fos necessària una actuació complementària, a la llum dels nous esdeveniments ". El responsable d'Indústria ha apuntat que totes aquestes mesures són "raonables", ha afirmat que les centrals espanyoles són "segures", i ha insistit que s'adopten "per garantir la seguretat".

En formular la seva pregunta en la sessió de control, el portaveu d'IU, Gaspar Llamazares, ha remarcat que la UE "ens està prenent la davantera" en recomanar "test" d'esforç per a les nuclears i que a Alemanya la cancellera Angela Merkel ha paralitzat les nuclears similars a les espanyoles de Garoña i Cofrents, totes elles semblants a la que ha patit l'accident al Japó.

Segons ell, el Govern ha estat "creuat de braços" a "minimitzar" la gravetat de l'accident i va a cometre "el mateix error" que amb la crisi econòmica, és a dir, "primer negar la crisi i després no fer res en el moment oportú ".

Etiquetes: 

Relacionats

Article

El títol premia les construccions que mantenen un compromís amb la sostenibilitat, mitjançant l’eficiència energètica i el baix impacte ambiental. Leed és l'acrònim en anglès de Lideratge en Energia i Disseny Ambiental, és el reconeixement que es dóna, des de l’US Green Building Council, a aquells edificis que s’adapten al disseny sostenible i a l’eficiència energètica. En el cas del Camp del Ferro, s'ha rebut en la categoria més alta, Leed Gold.

Butlletí