Espanya ha esgotat ja la seva quota de pesca

Font: Efe Verde

08/05/2011
Espanya ha esgotat aquest 8 de maig la seva producció de peix i comença a dependre de la pesca d'altres ports per a satisfer el consum mitjà de 44,8 quilos a l'any per habitant, en l'escenari virtual presentat per l'ong Ocean2012, que denuncia la sobrepesca .
D'haver consumit només peix local des que va començar el 2011, Espanya hauria esgotat la producció pròpia aquest 8 de maig, segons assenyala el document "Fish Dependance", presentat a la premsa i que recull la data límit de consum propi de peix dels països de la Unió Europea.

Ocean 2012, que promou canvis substancials en la Política Pesquera Comuna (PPC), que es renegocia el 2012 i tindrà vigència de 10 anys, defensa que "la creixent dependència de la UE del peix" indica que "la UE importa peix i exporta sobrepesca ".

"Els recursos pesquers són un recurs renovable, però, d'acord amb les xifres de la Comissió Europea, estem pescant les nostres aigües més ràpidament del que el peix pot regenerar-se, per la qual cosa cada vegada més anem a la recerca del peix dels altres , a l'exterior ", assenyala el document, que subscriu la New Economics Foundation (NEF).

A Espanya, segons l'anàlisi divulgat, dos de cada tres peixos consumits són de producció estrangera, proporció que a la resta de la UE és del 50 per cent.
"La UE té un dels majors i més rics caladors del món, però no hem aconseguit gestionar-los de manera responsable. Per satisfer la nostra creixent gana de peix, sobreexplotem els nostres caladors i exportem la sobrepesca a altres parts del món", sosté Miquel Ortega Cerdà, coordinador polític de Ocean2012.
La proposta d'aquest grup de pressió internacional és "restaurar les poblacions de peixos europees fins a uns nivells que permetin una pesca sostenible i consumir únicament el que puguem pescar de forma segura".

Nació depredadora
Espanya encapçala juntament amb Portugal, Alemanya i Itàlia el grup de "nacions depredadores de peixos" de la UE a la llista de Ocean2012, que posa en 22,1 quilos el consum mitjà de la UE i en 17,1 quilos/any el del resta del món.

"És una pena que la gana d'Espanya pels productes pesquers no vagi acompanyada d'un desig igualment intens de garantir que hi hagi peix al futur," ha assenyalat sobre l'estudi Aniol Esteban, membre de NEF/Ocean2012 i coautor de l'informe.

"Menjar més peix del que poden produir les aigües de la UE és jugar amb el futur dels recursos pesquers i les comunitats que depenen de la pesca, posant en perill els llocs de treball i la subsistència de moltes comunitats dins i fora de la UE", ha afegit.

El Ministeri diu que es fomenta el consum responsable
El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM), preguntat per l'Agència EFE, ha assenyalat sobre l'informe que Espanya fomenta el consum "responsable" de peix, un aliment "imprescindible" en una dieta equilibrada. I que sigui el cinquè país europeu en consum de peix, per darrere de Noruega, Portugal, Illes Fèroe i Islàndia, "no significa que aquest consum no sigui responsable", ha afegit un portaveu.

Espanya combat la pesca il·legal i defensa la explotació sostenible i racional dels recursos pesquers i les captures de la flota espanyola als caladors de la UE es cenyeixen a les quotes establerts per la UE i als reglaments comunitaris, ha afegit.

"Des del punt de vista del MARM, l'important és que la sostenibilitat s'apliqui amb regles homogènies en tots els oceans per garantir que l'activitat extractiva tingui com a límit la preservació de les espècies més vulnerables, la conservació dels ecosistemes i la protecció de la biodiversitat marina", ha insistit la font. Sobre les importacions pesqueres a la UE des de països en desenvolupament, "d'acord amb la normativa de control de la pesca il·legal", es va assenyalar que suposa una important font d'ingressos, ocupa
Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí