Escoles compromeses amb el medi ambient

L'Ajuntament de Rubí ajuda els centres educatius públics a fer un ús eficient de l'energia a través del projecte 50/50
Font: Ajuntament de Rubí
23/06/2012 - 00:00

L'Ajuntament de Rubí sabrà a finals d'aquest mes de juny quants centres escolars públics de primària se sumaran al projecte Euronet 50/50 d'estalvi energètic amb vistes al curs escolar 2012-2013. L'administració local, que és qui assumeix la despesa del consum energètic de les escoles públiques, cedirà al centre que vulgui participar en aquesta iniciativa el 50% dels diners que s'estalviï. Aquests diners, l'escola podrà invertir-los en els programes propis que estimi oportuns. El 50% de l'estalvi restant també anirà a parar al centre si aquest es compromet a invertir els diners en mesures d'eficiència energètica que generin més estalvi.

D'aquesta manera, l'escola rep recursos financers extres, mentre que l'administració redueix els costos energètics i aconsegueix escoles energèticament eficients que contribuiran a assolir els objectius del projecte Rubí Brilla (bona pràctica publicada a Sostenible.cat) de reduir el consum energètic de gestió municipal i els compromisos de reduir les emissions de CO2 en un 20% l'any 2020.

La metodologia 50/50 és un concepte que es va crear a Hamburg l'any 1994 i que arriba als municipis a partir de l'adhesió al projecte europeu Euronet 50/50, en el qual hi participen 9 països (entre els quals hi ha Finlàndia, Portugal, Hongria, Espanya i Alemanya). El projecte està liderat per la Diputació de Barcelona i entre els seus objectius hi ha la creació d'equips energètics a cada escola, el desenvolupament d'auditories energètiques, la creació de material educatiu i la creació d'una xarxa de centres educatius europeus que intercanviïn informació i bones pràctiques a través d'un espai web.

Sota el lema "els alumnes són el motor del canvi", aquesta iniciativa, que funciona des de l'any 2009, compta a l'actualitat amb la participació de 13 escoles a la província de Barcelona. A Rubí, l'Ajuntament preveu que el projecte 50/50 pot suposar un estalvi d'entre el 5 i el 10% del consum energètic dels centres d'educació primària.

L'estalvi que s'aconsegueixi amb aquesta campanya a les escoles se sumarà als 51.000 euros anuals i més de 292.000 quilograms de CO2 que s'han aconseguit reduir amb accions realitzades a diversos centres educatius, esportius i de serveis municipals finançades durant l'any 2010 pels Fons Estatals d'Ocupació i Sostenibilitat Local (FEOSL).

Relacionats

Article

L'Agència ha fet 383 assessoraments de temàtiques diverses. Aquest dimarts s’ha reunit el Patronat de la Fundació Lleida 21, que ha aprovat la memòria d’activitats i els comptes del 2022. Les Ecoactivitats i Lleida en Viu han registrat xifres de participants prepandèmia.

Notícia

L’Ajuntament de Rubí crearà els horts als terrenys de la masia de Can Sant Joan. La nova instal·lació, que comptarà amb 49 parcel·les de cultiu, vol promoure l’agricultura ocupacional i fomentar l’autoconsum, entre d’altres

Article

L’Ajuntament de Rubí, a través de la unitat Rubí Brilla, vol encoratjar les comunitats de propietaris a apostar per l’autoconsum

Butlletí