Escolars per a lluitar contra el canvi climàtic a diversos municipis valencians

Font: Diputació de València
25/04/2016 - 10:27

Enguany se celebra l’Any Internacional de l’Enteniment Global, per això l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València s’ha marcat l’objectiu de sensibilitzar i conscienciar la població escolar sobre les repercussions que tenen les actuacions quotidianes de cadascun de nosaltres per a la resta del món.

Amb aquest objectiu s’estan celebrant les jornades de tallers ambientals en un coŀlegi de cadascuna de les comarques de la província, que les acull com a premi per la segona edició del Concurs Ambiental Escolar, que organitza l’Àrea de Medi Ambient. Aquestos tallers s’han fet ja a Gandia, Sueca, Alfarrasí, la pobla de Vallbona, Ademuz , Cheste i la Pobla de Farnals, i estant pendents per a maig i les primeries de juny a Quart de Poblet, Alzira, la Llosa de Ranes, Tuéjar, Cofrentes, Navarrés i Sagunt

El Servei de Medi Ambient de la Diputació de València, a través de l’ajuntament de cadascun dels nostres pobles, ofereix  a les escoles públiques  i concertades de la província l’opció de participar en este concurs amb un treball artístic dels alumnes de 4t, 5é i 6é (dibuix, poesia, cançó, dita...) al voltant de temes determinats (escalfament global, aiguamolls, eficiència energètica, mobilitat, soroll, biodiversitat, consum responsable...), tots ells desenvolupats des del prisma del canvi climàtic i la sostenibilitat.

Els treballs premiats, a més d’editar-se en un calendari mediambiental de gran format, que s’ha distribuït àmpliament per totes les escoles de la província, han donat opció a un premi individual per cada xiquet guanyador, i el que és més important, a un premi coŀlectiu per a l’escola, que consisteix en l’acolliment de la jornada de tallers ambientals.

En aquestes jornades es tracten temes diversos: el consum (cicle de vida dels productes, consum responsable i consum just, les etiquetes..), la relació entre el consum energètic i el canvi climàtic (mobilitat sostenible, canvi climàtic i comerç local, la petja de carboni...), els contaminants atmosfèrics i la salut (el soroll i altres contaminants atmosfèrics), l’aigua com recurs i els problemes de la sequera en la província, el valor del bosc com a recurs i la necessitat de conservar la biodiversitat. El punt comú a tots els temes es l’impuls d’una societat més sostenible en què l’alumne és el fil transmissor en la resta de la família.

Precisament aquesta setmana s’ha fet una jornada a Picassent, al Coŀlegi Mare de Déu de Vallivana, que ha comptat amb la visita del diputat de Medi Ambient, Josep Bort, i l’alcaldessa de Picassent, Conxa García, que han felicitat tant els alumnes com els professors per la implicació i la sensibilització que han demostrat.

A més, el Servei de Medi Ambient oferirà per a tots els ciutadans en la trobada de la primavera educativa tallers sobre energies sostenibles, la petjada del carboni i el metabolisme urbà.

El Servei de Medi Ambient de la Diputació de València posa a disposició dels ajuntaments, recursos per a sensibilitzar i conscienciar els diversos coŀlectius ciutadans (estudiants, associacions, veïns...) sobre la necessitat de disminuir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, la necessitat d’adoptar en el dia a dia hàbits més sostenibles i informar de la importància per a tots de tindre cura de la natura.


 

Relacionats

Article
En espais que conserven la vegetació que ha crescut de manera natural durant el confinament

Durant el període de confinament més estricte en València, els treballs de jardineria han baixat d’intensitat i això ha provocat que en algunes praderes dels jardins de la ciutat han crescut de manera natural flors i plantes que atrauen insectes polinitzadors beneficiosos per la seua acció com a fauna útil per al control de plagues i millora dels ecosistemes urbans.

Reportatge
Article de Núria Marín, Presidenta de la Diputació de Barcelona

Ajuntaments i Diputació ens hem posat en primera línia de la crisi de la COVID-19, gens aliena a l'emergència ambiental. I ho estarem en la postpandèmia, tot i que per a això reclamem més reconeixement institucional i capacitat de despesa i inversió.

Notícia
El municipi tornarà al riu el seu espai enderrocant 40 habitatges
El Clariano desbordat inunda el barri de Cantereria a Ontinyent

El Clariano desbordat inunda el barri de Cantereria a Ontinyent

El canvi climàtic ha demostrat que la natura acaba reclamant el que és el seu espai vital, i no només passa a la costa, també passa a l'interior. A Vora Riu, no faces niu, aquesta dita valenciana de la saviesa popular no sempre ha estat escoltada, com en el cas d'Ontinyent (València), on els veïns de barri Cantereria viuen amb angoixa cada crescuda del riu Clariano, que passa a prop de casa i que els obliga a ser desallotjats amb freqüència.

Butlletí