Escolars de l'Alguer i d'Olesa de Bonesvalls participen en un programa pedagògic ambiental

Font: Diputació de Barcelona
21/05/2014

Alumnes del darrer curs de primària de l'Escola Pont de l'Arcada d'Olesa de Bonesvalls i de l'Escola Vella de l'Alguer participen en el programa de turisme pedagògic ambiental entre el Parc del Garraf i el Parc Natural de Porto Conte de l'Alguer, promogut per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona gràcies al conveni d'agermanament entre els dos parcs.

Els alumnes catalans i algueresos han arribat aquest 20 de maig al Port de Barcelona, després de la primera estada a l'illa de Sardenya, on han realitzat activitats pedagògiques al voltant del Parc de Porto Conte, situat al municipi de l'Alguer. Aquesta setmana duran a terme accions similars al Parc del Garraf. El programa forma part del conveni d'agermanament signat entre els dos parcs l'any passat, i compta amb la col·laboració de la companyia naviliera Grimaldi Lines.

Els dos grups d'escolars van ser rebuts a la terminal de Grimaldi Lines al Port de Barcelona pel diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, Joan Puigdollers, el director del Parc Natural Regional de Porto Conte, Stefano Lubrano, el director de Passatge de Grimaldi Lines, Lorenzo Bandini, i la directora de l'escola Pont de l'Arcada d'Olesa de Bonesvalls, Clara Ponce.

En l'acte de benvinguda als dos grups escolars, el diputat Joan Puigdollers va remarcar la similitud entre els dos parcs, no només per les semblances geològiques i de flora i fauna, en formar part del mateix àmbit geogràfic del Mediterrani i compartir història i cultura, sinó també pel fet que ambdós estan gestionats per administracions locals, ja que el de Porto Conte depèn de l'Ajuntament de l'Alguer i el del Garraf forma part de la Xarxa de Parcs de la Diputació, que també és una administració local.

El projecte es complementa amb la col·laboració de Vallgrassa, Centre Experimental de les Arts, equipament cultural del Parc del Garraf, que monitoritzarà el treball pictòric que cada infant realitzarà a partir de la seva experiència, que serà presentat en una exposició col·lectiva en la seva respectiva població.

El Parc del Garraf, integrat a la Xarxa de Parcs Naturals de la  Diputació de Barcelona, i el Parc Natural Regional de Porto Conte, a l'Alguer, estan agermanats des del 2013. El conveni es va signar el 31 d'agost de 2013 a l'Alguer, entre el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i el president del Parc Natural Regional de Porto Conte, Stefano Lubrano, acompanyat de delegats de l'Obra Cultural de l'Alguer, de  la Federació italiana de Parcs i Reserves (Federparchi), de l'organització Legambiente i la Fundació Symbola.

L'objectiu del conveni és promoure tant l'intercanvi d'informació i experiències que permetin aprofundir en la valorització i protecció del patrimoni natural i cultural que les dues àrees protegides conserven, com també una especial atenció al patrimoni de la llengua catalana, i els valors naturals i culturals, així com el seu desenvolupament.

En aquests moments s'està treballant en el desenvolupament d'una segona fase del projecte consistent en una oferta de turisme ambiental pedagògic entre la Xarxa de Parcs de la Diputació i els parcs naturals del nord de l'illa de Sardenya (Porto Conte, Asinara i Della Magdalena), per a escolars, amb la col·laboració de Federparchi i Legambiente. Una tercera fase del programa consistiria en el desenvolupament d'una oferta de turisme ambiental familiar amb destinacions als parcs naturals, dins el concepte de slow tourism, o turisme ambiental i responsable.

Grimaldi Lines col·labora en aquesta experiència donant suport per a la seva realització i convertint el vaixell en un espai obert de coneixement, intercanvi i de proposta pedagògica activa.

Relacionats

Notícia

L’objectiu és millorar l’eficiència energètica de l’enllumenat i reduir l’impacte ambiental minvant les emissions de CO2. El canvi a tecnologia LED també permet tenir les instal·lacions d'enllumenat monitoritzades, de manera que es pot respondre més eficaçment en cas d'avaries o incidències i a l'hora de millorar el manteniment.

Article

Amb l'objectiu de promoure la cultura de la sostenibilitat, la innovació i la participació entre els estudiants d’Educació Secundària, Cicles Formatius i Batxillerat, alhora que aproximar els joves al repte ambiental del canvi climàtic i la seva vinculació amb l’activitat vitivinícola tan rellevant a la comarca del Penedès.

Notícia

L'Ajuntament de Vilafranca ha recollit el premi Rezero2019 en la categoria d'administració per haver tirat endavant la campanya Adeu plàstics. Aquest premi el lliura la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable -Rezero- i l'any passat va anar a parar a l'Ajuntament de Barcelona pel projecte de reducció de gots de plàstics d'un sol ús a les guinguetes de la platja. 

Butlletí